Представники НМУ взяли участь у міжнародному конгресі «Очищення диму…: важливість ендоканабіноїдної системи для здоров’я та при захворюваннях»

16.03.2023

9 і 10 березня в Центрі неврології та клітинної біології Університету Коїмбра (Португалія) за організації MCC (Medical Cannabis Coimbra) відбувся перший міжнародний науковий конгрес під назвою «Очищення диму…: важливість ендоканабіноїдної системи для здоров’я та при захворюваннях» (“Clearing the smoke…: the importance of the endocannabinoid system in health and disease”). В заході взяли участь представники НМУ імені О.О. Богомольця.

У міжнародному науковому конгресі, присвяченому медичному канабісу, в університеті Коїмбра (Португалія), взяли участь науковці, пацієнти, представники бізнесу, а також державних і регулюючих органів з Португалії, Іспанії, Італії, США, Франції, Угорщини, України тощо. Були представлені результати наукових досліджень, а також висвітлені проблеми, з якими стикаються дослідники, пацієнти й інші стейкхолдери у різних країнах. Надмірна бюрократизація процесу досліджень щодо медичного канабісу (зазвичай, клінічних випробувань), монополізація ринку великими фармацевтичними компаніями, відсутність фармакопейних монографій для виготовлення препаратів на основі канабісу в аптеках за магістральними формулами, невизначеність клінічних протоколів лікування, недостатність знань щодо доз і комбінацій при призначенні препаратів канабісу, висока вартість і довготривалість процесу реєстрації нових препаратів – ці та багато інших питань обговорювали під час конгресу.

Доцент кафедри організації та економіки фармації Наталія Алєкперова виступила з доповіддю щодо перспектив формування ринку медичного канабісу в Україні на основі холістичного підходу: зміни законодавства та процедур регулювання; переміни ціннісних орієнтацій у суспільстві; дотримання інтересів і цілей зацікавлених сторін. Ця доповідь ґрунтувалася на результатах досліджень, що були опубліковані у провідному американському науковому журналі Journal of Cannabis Research у співавторстві з завідувачем кафедри організації та економіки фармації, професором Костянтином Косяченко та проректором з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професором Олександром Канюрою.

В Україні вже почався поступовий процес лібералізації національного законодавства. Так, наразі дозволено контрольований обіг таких речовин, як набілон і набіксімолс, що містять комбінацію канабіноїдів. Також вільним є обіг препаратів канабісу, що містять ізольований канабідіол. На даний час зареєстрований проєкт Закону, що спрямований на регулювання обігу канабісу для наукових і медичних цілей.

Слід зазначити, що препарати медичного канабісу ефективні при лікуванні багатьох захвоювань, зокрема посттравматичного стресового розладу, що є актуальним, враховуючи вплив військових дій на стан здоров’я громадян України.

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри організації та економіки фармації