Пішов з життя Голова Наглядової ради НМУ Василь Іванович Пехньо

20.01.2024

На 71 році пішов з життя відомий вчений, голова Наглядової ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, директор Інституту загальної та неорганічної хімії імені В.І. Вернадського НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік НАН України, професор Василь Пехньо. Він був наставником для багатьох українських дослідників, автором 29 винаходів та 273 наукових праць з хімії простих і координаційних сполук дорогоцінних кольорових металів та металоїдів, які використовують для виготовлення лікарських засобів для лікування найважчих захворювань.

У 1974 році Василь Іванович з відзнакою закінчив Ужгородський національний університет. За направленням працював у Мукачеві старшим інженером заводу «Точприлад», згодом навчався в аспірантурі Інституту загальної та неорганічної хімії імені В.І. Вернадського НАН України, що у Києві, роботі в якому присвятив своє життя.

Тематика наукових досліджень, що проводилася під керівництвом Василя Пехньо, була спрямована на вирішення найактуальніших проблем сьогодення. Зокрема, створення ефективних малотоксичних препаратів адресної дії на основі синтезованих нових сполук дорогоцінних металів для лікування онкологічних, серцево-судинних, вірусних захворювань, у тому числі і ВІЛ. У сучасній медицині при лікуванні цих захворювань найбільшого ефекту досягають при поєднанні хірургічних методів, променевої та хіміотерапії. Тож завданням хіміків є розробка методів синтезу нових сполук – основи медичних препаратів нового покоління, чим і займався Василь Іванович з командою науковців Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України та досяг вагомих результатів.

Від імені медичної спільноти НМУ імені О.О. Богомольця висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Василя Івановича Пехньо.

Світла пам’ять видатному науковцю, професору, Голові Наглядової ради НМУ!