ПІШОВ З ЖИТТЯ АКАДЕМІК МАЙДАННИК ВІТАЛІЙ ГРИГОРОВИЧ…

29.09.2020

З глибокою скорботою повідомляємо, що 29 вересня 2020 року на 64 році передчасно пішов з життя МАЙДАННИК ВІТАЛІЙ ГРИГОРОВИЧ – учений-педіатр зі світовим ім’ям,  академік  Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувач кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Медична спільнота України втратила корифея педіатрії, великого науковця  і велику людину. Колективу Університету буде не вистачати Віталія Григоровича  – цілеспрямованого, працьовитого, вимогливого колеги, високопрофесійного та відданого своїй справі фахівця, людини з великим серцем.

Віталій Григорович був переповнений життєвою енергією, ніколи не зупинявся на досягнутому. Завдяки його таланту лікаря та невтомній праці тисячі маленьких пацієнтів отримали можливість бути здоровими і радіти життю. За довгі роки сумлінної праці в Університеті він здобув глибоку і щиру повагу серед колег та студентської молоді, став справжнім авторитетом та вчителем для численної кількості талановитих учнів.

Віталій Григорович народився 2 січня 1957 року.

У 1980 році з відзнакою закінчив педіатричний факультет Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця та був занесений до «Золотої книги пошани».  Відтоді уся його професійна діяльність пов’язана з Університетом, де він пройшов довгий шлях від клінічної ординатури (1980-1983), асистента (1983), доцента (1989), професора (1991) до завідувача кафедри (з 1990), проректора з лікувальної роботи (1991-2000), декана медичного факультету №3 (2005-2010).

З 2005 року Майданник В.Г. був віце-президентом Асоціації педіатрів України, а з 2009 – Президентом Федерації педіатрів країн СНД.

З 1996 року – головний редактор журналу «Педіатрія, акушерство і гінекологія» (зараз  «Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології»), член редколегій 12 журналів.

Підготував 4 докторів та 38 кандидатів медичних наук.

Академік Майданник Віталій Григорович – автор 740 наукових робіт, в тому числі у виданнях далекого зарубіжжя; 33 монографії, 9 підручників та 12 навчально-методичних посібників. Наукові доробки захищені 3 авторськими свідоцтвами і 58 патентами на винаходи.

Наукові праці присвячені актуальним питанням нефрології, кардіоревматології, вегетології, пульмонології, гастроентерології та ендокринології дитячого віку.

За участю Віталія Григоровича розроблено високочутливий електронний стетофонендоскоп та комп’ютерну систему аналізів звуків, які не мають аналогів у світовій практиці.

За вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я та високий професіоналізм, Указом Президента України Майданник Віталій Григорович нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2016), а також відзначений Подякою  й Почесною грамотою МОЗ України, «Знаком пошани НАМН України», подякою голови Київської міської держадміністрації тощо.

 

Колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця висловлює найщиріші співчуття з приводу непоправної втрати родині, колегам та друзям Віталія Григоровича…

 

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ…