Пішла з життя професорка кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я Валентина Шевцова

09.04.2024

7 квітня на 87-му році пішла з життя професорка кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Валентина Митрофанівна Шевцова. Науковиця є авторкою понад 170 друкованих праць, зокрема співавторкою 1 навчального посібника, 1 монографії, 29 нормативних (санітарні правила, методичні вказівки, інструкції) і методичних документів, 6 державних стандартів, 14 авторських свідоцтв і патентів на винаходи.

Валентина Митрофанівна мала вищу кваліфікаційну категорію лікаря зі спеціальності «Гігієна праці», у 2008-2013 роках працювала на посаді професора кафедри гігієни праці і професійних хвороб (наразі – кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця,

У процесі наукової діяльності професорка Валентина Шевцова активно займалась вирішенням актуальних проблем гігієни і фізіології праці в основних галузях промисловості, психології праці, гігієнічною та ергономічною оцінкою продукції машинобудування на стадіях розробки, промислового виробництва і сертифікації. Значну увагу приділила фізіологічній раціоналізації режимів праці та відпочинку, розробці методів і критеріїв оцінки та фізіолого-гігієнічного регламентування важкості і напруженості праці. Професорка працювала над науковим обґрунтуванням і розробкою психофізіологічних методів і критеріїв професійного відбору, спрямованого на профілактику профзахворювань, виробничого травматизму. На базі кафедри Валентина Митрофанівна Шевцова створила лабораторію психофізіологічного добору кандидатів на роботу в певних професіях.

Її трудова діяльність відзначена Почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я України, знаком «Відміннику охорони здоров’я», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, медаллю «Ветеран праці».

Валентина Митрофанівна була членом секції «Психофізіологія праці» Проблемної комісії МОЗ України «Гігієна праці та профзахворювання» та членом Комісії з фізіолого-гігієнічного регламентування важкості і напруженості праці Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України.

Медична спільнота НМУ імені О.О. Богомольця висловлює щирі співчуття рідним і близьким. Світла пам’ять Валентині Митрофанівні!

За інформацією кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я

Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ