ПІШЛА З ЖИТТЯ ПРОФЕСОР КАФЕДРИ ВНУТРІШНЬОЇ МЕДИЦИНИ № 2 ЛІДІЯ ФЕДОРІВНА КОНОПЛЬОВА…

01.10.2021

З глибоким сумом повідомляємо, що після довгої хвороби 29 вересня 2021 року на 87-му році пішла з життя чудовий педагог та Лікар з великої букви, професор Лідія Федорівна Конопльова …

Лідія Федорівна Конопльова – професор кафедри внутрішньої медицини № 2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор, секретар Київського міського товариства терапевтів, внесла неоціненний вклад у розвиток внутрішніх хвороб. Лідія Федорівна у 1958 році з відзнакою закінчила І Ленінградський медичний інститут, після чого працювала лікарем-терапевтом в Залізничній лікарні № 1 Києва.

У 1961-1964 роках навчалася в клінічній ординатурі і аспірантурі на кафедрі терапії санітарно-гігієнічного факультету Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця. У 1966 році захистила кандидатську дисертацію під керівництвом професора В.С. Нестерова З 1966 року працювала асистентом, доцентом кафедри терапії санітарно-гігієнічного факультету. У 1986 році захистила докторську дисертацію за спеціальністю «кардіологія».

Автор понад 150 публікацій, в тому числі співавтор 4 підручників. Основні напрямки науково-практичних досліджень – діагностика і лікування легеневої гіпертензії, набутих і вроджених вад серця, захворювань міокарда. Працюючи понад 25 років на кафедрі внутрішньої медицини №2 НМУ ім. Богомольця на базі Олександрівської клінічної лікарні Києва, вона присвятила себе служінню пацієнтам з особливо важкою патологією – легеневою гіпертензією. Дякуючи зусиллям професора Л.Ф. Конопльової, у Києві на базі Національного наукового центру «Інститут кардіології імені М.Д.Стражеска» створено Центр легеневої гіпертензії, заснована Асоціація хворих з легеневою гіпертензією.

Лідію Федорівну знали як високопрофесійну людину, яка не лише відповідально ставилася до своїх обов’язків, але й делікатно та мудро стимулювала всіх своїх учнів до професійного росту та внутрішньої дисципліни, за що колеги та співробітники щиро поважали великого кардіолога. Глибоко ерудована, інтелігентна, завжди виважена та привітна, готова допомогти, підтримати – такою ми знали та назавжди запам’ятаємо в наших серцях нашого Вчителя та Наставника.

Колектив Університету та кафедри внутрішньої медицини №2 висловлює найщиріші співчуття з приводу непоправної втрати родині, колегам та друзям Лідії Федорівни …

 

 

ВІЧНА І СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ…