Cтуденти першого курсу НМУ імені О.О. Богомольця відвідали музей-аптеку на Подолі

15.10.2019

Переступаючи поріг київської аптеки-музею, відчуваєш себе справжнім мандрівником у часі: настільки достовірно відтворений інтер’єр кімнат та атмосфера того століття.

Колекція експонатів вражає своєю різноманітністю: тут можна побачити не лише скляні мензурки, приладдя для виготовлення пігулок та фармакопеї ХІХ століття, але й козацькі люльки, скляні вироби доби Київської Русі – археологічні знахідки,  що були знайдені на території музею.

8 та 9 жовтня студенти першого курсу Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали музей-аптеку на Подолі. У далекому 1728 році німець Йоганн Гейтер відрив неподалік від Андріївського узвозу першу в Києві приватну аптеку, яка проіснувала близько 110 років. Після смерті фармацевта його справу успадкував зять – Георг Бунге, поклавши початок знаменитому роду аптекарів. Лавка Бунге пропрацювала понад століття, поки будинок разом з магазином не став державною власністю. У 1983 році в цьому приміщенні почалася реставрація і створення аптеки-музею, відкриття якої відбулося в 1986 році.

Нині колекція музею налічує понад 50 тисяч експонатів. Це антикварні меблі, аптекарська книга, датована 1834 роком, старовинний аптечний посуд: флакони, банки для пілюль і навіть чорнило! Адже всього пару століть назад таку розкіш можна було придбати тільки в стінах спеціальної лавки! Крім того збереглися фрагменти рукописів часів Київської Русі, російської, польської фармакопеї XIX – XX століть, рецептурні журнали, особисті архівні матеріали київських аптекарів.

Цікаво, що всі лікарські та косметичні препарати ділилися на 2 категорії – для бідних і багатих. Залежно від суми, яку міг сплатити покупець, йому могли запропонувати скромне мило з собачого жиру або ж засоби особистої гігієни з оливкової олії.

Найбільше вразили студентів секрети аптечних підвалів. У підземеллі розміщено експозицію, яка розповідала про історію медицини та фармації: зала-печера, винний погріб, християнська зала, де монархи лікували хворих молитвами і настоями з трав, хата знахарки, в якій можна погрітися біля глиняного грубки і насолодитися ароматом запашних трав.

Найяскравіші спогади залишилися після візиту в лабораторію старого алхіміка. Воскова фігура мага, що задумливо сидить, схилившись над колбою з рідиною і купою монет, створює особливу містичну атмосферу. Існує легенда, що кинувши йому монетку, можна загадати найзаповітніше бажання і воно обов’язково справдиться!

Зали підвального приміщення сповнені містики й загадковості, адже там є інсталяції лабораторії алхіміка, чернечої келії, в якій зціляли хвороби за допомогою трав і молитов. Засклені вітрини зберігають різноманітні старовинні пристосування, інструменти та колби з дивовижними ліками і настоянками.

Після відвідин музею надовго запам’ятовується атмосфера вишуканого мистецтва аптекарської майстерності.

 

Кафедра україністики