Патології дихальної системи обговорили на засіданні СНГ

21.03.2024

Днями на базі кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри (СНГ). У межах заходу гуртківці розглянули поширені та рідкісні патології дихальної системи.

Участь у засіданні на тему «Діагностика захворювань органів дихання. ХОЗЛ» взяли студенти-гуртківці та викладачі кафедри. Доцент Олег Бичков акцентував увагу на сучасних методиках діагностики хронічного бронхообструктивного захворювання легень, що впродовж останніх років посідає третє місце серед усіх причин смерті у світі. Фахівець також надав сучасні рекомендації щодо менеджменту такої патології.

Своєю чергою інформували про рідкісні патології органів дихання і студенти-гуртківці. Зокрема, Софія Бедик та Іванна Усатенко представили доповідь про ідіопатичні інтерстиційні пневмонії, Анна Король повідомила про муковісцидоз, а Катерина Андрієць – про саркоїдоз легень. Не менш актуальними та цікавими були доповіді Олександри Шевчук, щодо тромбоемболії легеневої артерії, та Валерії Сапун і Зоряни Новак про легеневу гіпертензію і бронхоектатичну хворобу відповідно. Під час обговорення відбулася жвава дискусія з питань сучасних алгоритмів діагностики та лікування зазначених хвороб.

Участь у засіданні СНГ взяла і студентка 4 курсу медичного факультету №1 НМУ імені О.О. Богомольця Катерина Медведєва. Вона пройшла стажування за програмою Erasmus+ в Університеті прикладних наук Сатакунти (Satakunnan Аmmattikorkeakoulu, SAMK). Університет розташований у місті Порі та є одним з найкращих навчальних закладів Фінляндії. Стажування стало можливим завдяки діючому між цим закладом та НМУ меморандуму. Студентка розповіла, як упродовж 1 семестру вивчала в Університеті Сатакунти медсестринську справу, інформувала про навчальний процес з використанням технологій віртуальної реальності та практичні заняття у малих групах у сучасному симуляційному центрі.

Варто зазначити, що участь студентів у засіданнях СНГ сприяє поглибленню отриманих знань та пришвидшує формування професійних медичних компетенцій.

Нагадаємо, що в НМУ імені О.О. Богомольця функціонують численні студентські наукові гуртки, а про умови участі та перелік СНГ можна дізнатися за посиланням: https://nmuofficial.com/studentu/studentski-naukovi-gurtky/

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2