Пам’яті професора Віталія Майданника

29.09.2023

29 вересня рівно 3 роки тому перестало битися серце видатного вченого, педагога, лікаря-педіатра, керівника кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця протягом 30 років Віталія Григоровича Майданника.

Віталій Григорович ще студентом НМУ працював медбратом, регулярно чергував в реанімації дитячої лікарні №5 м. Києва, а також розпочав активну наукову діяльність. Він до останнього дня вважав, що наукова діяльність сприяє розвитку клінічного мислення та формуванню структурованого підходу до проблеми у майбутнього лікаря.

Професор завжди підтримував студентів, вперше створив студентську секцію на щорічній науково-практичній конференції спеціалістів. Його наукова школа нараховує 39 кандидатів та 5 докторів медичних наук. Численні дослідження за участю Віталія Григоровича проводилися в різних напрямах педіатрії: нефрології, кардіології, вегетології, психосоматиці, гастроентерології, неонатології, пульмонології, ендокринології, функціональній діагностиці.

Він є автором 740 наукових праць, зокрема 36 монографій і 59 патентів та авторських свідоцтв на винаходи, 9 підручників та 17 навчально-методичних праць. Фундаментальні напрацювання Віталія Григоровича стали видатним внеском у розвиток не тільки вітчизняної, а й світової науки. Професора добре знають і поважають лікарі-педіатри в багатьох куточках України та за її межами.

Віталій Майданник – академік НАМН України, доктор медичних наук, був віцепрезидентом Асоціації педіатрів України та Президентом Федерації педіатрів країн СНД, протягом 25 років головним редактором журналу «Педіатрія, акушерство і гінекологія» (зараз «Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології»), членом Вченої ради нашого Університету, Міжнародних асоціацій педіатрів та дитячих нефрологів, проблемних комісій з педіатрії та нефрології МОЗ та НАМН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений лікар України. За вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я та високий професіоналізм Указом Президента України нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. Доброзичливість, талант організатора, принциповість, висока відповідальність і вимогливість до себе та до інших, ерудиція, професіоналізм, що поєднувалися з інтелігентністю та природною скромністю, всі ці риси здобули Віталію Григоровичу авторитет серед вчених та лікарів України.

Віталій Григорович залишиться в пам’яті сучасників як видатний педагог, учений і громадський діяч. Безмежно вдячні долі всі, кому довелось жити та працювати поряд з ним. Впевнені, що його життєвий шлях стане прекрасним прикладом високого професіоналізму, яким буде пишатися майбутнє покоління.

Учениця професора Майданника, доцентка кафедри педіатрії №4 Галина Салтикова присвячує йому поетичні рядки.

 

Не помирають наші Вчителі,

вони життям крокують поруч, крок за кроком.

І корегують іноді думки,

І стежать пильно своїм вічним оком.

Їх кожне слово в душу проросло,

Перетворилось в учнях на коріння.

Підтримка їхня, що була теплом,

Дозволила зрости в серцях насінню.

Весела усмішка здорової дитини –

Це те, заради чого вченого був шлях,

Ми, учні, вдячні за педіатрію України,

Батьки – за радість у своїх очах.

 

Нехай світла пам’ять про Віталія Григоровича Майданника живе вічно у наших серцях!

Пресцентр НМУ за інформацією кафедра педіатрії №4