Освітньо-професійна програма 222 «Медицина» успішно пройшла акредитацію

12.05.2023

Освітньо-професійна програма (ОПП) 222 «Медицина» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця пройшла успішну акредитацію Національного агентства з забезпечення якості вищої освіти та отримала сертифікат на 5 років, що свідчить про високий рівень підготовки фахівців в нашому Університеті та відповідність усім критеріям оцінювання якості освіти.

Так, на ОПП 222 «Медицина» застосовуються практично-спрямовані підходи, що дозволяють засвоїти фахові компетентності, визначені кваліфікаційними характеристиками лікаря. Зокрема, забезпечується підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, які здатні самостійно розв’язувати складні задачі та проблеми інноваційного характеру у сфері охорони здоров’я населення. Вони володіють клінічними компетенціями та здатні здійснювати первинну й вторинну профілактику, діагностику, лікування захворювань. Спроможні не лише самостійно дотримуватися клінічних протоколів, а й передбачати необхідність проведення досліджень та/або здійснення інновацій.

Щорічно відбувається оновлення ОПП з урахуванням сучасних викликів та звернень стейкхолдерів, а до її реалізації залучені професіонали-практики, лідери за відповідними напрямками медицини, відомі не лише в Україні, а й у світовому співтоваристві, які постійно вдосконалюються завдяки стажуванням в провідних медичних клініках та університетах. Під час навчання студентів здійснюється тісний взаємозв’язок теоретичної підготовки з обов’язковою практичною складовою. Вивчення клінічних дисциплін відбувається на клінічних базах, де проходить засвоєння фахових компетентностей із застосуванням сучасних симуляційних методів навчання та безпосередньо у ліжка хворого. Також студенти відпрацьовують свої клінічні компетенції в «Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ», а базами практики є понад 40 закладів охорони здоров’я, що засновані на комунальній власності територіальної громади м. Києва.

Формуванню у студентів компетентностей сприяє використання методів організації, здійснення, стимулювання, мотивації та контролю за ефективністю освітньо-пізнавальної діяльності; бінарних, інтегрованих, індивідуально-орієнтованих, тренінгових та інформаційно-комунікаційних технологій. Важливе місце займає самостійна робота здобувачів, створення проєктів, доповідей, статей, презентацій. Учасники навчального процесу беруть участь у програмах академічного обміну та різноманітних наукових проєктах.

Варто зазначити, що реалізація освітньо-професійної програми відбувається на медичних факультетах №1, №2, №4, факультеті підготовки лікарів для ЗСУ та факультеті підготовки іноземних громадян. Гарантом освітньої програми є декан медичного факультету №1, професор Володимир Мельник.

Акредитація НАЗЯВО освітньої програми з підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина» засвідчила її відповідність всім критеріям оцінювання якості цієї програми, що висуваються до її змісту, кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

Успішна акредитація програми стала основою подальшого розвитку й розширення навчальних можливостей. Щиро дякуємо всім науково-педагогічним працівникам та співробітникам Університету за сумлінну працю і співучасть в акредитації.

Рухаємось разом до Перемоги!

Пресцентр НМУ за інформацією медичного факультету №1