ОБГОВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ ДІЙ З ПРОФІЛАКТИКИ НІЗ

02.12.2014
Співробітники НМУ імені О.О. Богомольця взяли участь у спільному засіданні робочої групи ВООЗ щодо неінфекційної захворюваності в Україні «Національний план дій та основні стратегічні напрями профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями в Україні», що  відбулося 02.12.2014 р.
Організаторами заходу виступили Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (ШАРС), Швейцарське бюро співробітництва в Україні, Бюро ВООЗ в Україні, Міністерство охорони здоров’я України, Національна академія медичних наук України, Центр, який співпрацює з ВООЗ в мережі медичної готовності та допомоги при радіаційних аваріях (ННЦРМ), Державна установа «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України».
З вітальним словом до учасників наради звернулися член-кореспондент НАМН України, д.мед.н., професор, генеральний директор ННЦРМ Д.А. Базика та національний координатор програм з профілактики НІЗ в Україні, к.мед.н. Н.О.Король.
 
Програма засідання включала низку доповідей, які стосувалися різнобічних проблем боротьби з НІЗ в Україні. Реалізація програми розпочалася  доповіддю «Національний план дій боротьби з неінфекційними захворюваннями в Україні»,яку підготувалиголовний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «дієтологія», доцент Швець О.В., національний координатор програм з профілактики НІЗ в Україні,представник Бюро ВООЗ в Україні, к.мед.н. Н.О.Король, співробітник  МОЗ України Н.В.Півень.
 
 У ході засідання було обговорено також доповідь «Комплексний міжсекторальний підхід для обмеження споживання транс-жирів. Національна стратегія зі зменшення споживання солі населенням України», представлену головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «дієтологія», доцент Швець О.В.
 З доповіддю «Пакет заходів з профілактики хронічних неінфекційних захворювань (PEN) в первинній ланці охорони здоров’я в умовах обмежених ресурсів. Рекомендований ВООЗ інструмент профілактики та лікування серцево-судинних захворювань (PEN) в первинній ланці охорони здоров’я» виступила завідувач кафедри організації охорони здоров’я та соціальної медицини НМУ імені О.О. Богомольця, професор Грузєва Т.С.
 
Психосоматичні аспекти в профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань висвітлила  провідний науковий співробітник відділу радіаційної психоневрології ІКР ННЦРМ, к.мед.н. Чупровська Н.Ю.
 
 У ході дискусії було схвалено основні положення  Національного плану дій боротьби з неінфекційними захворюваннями в Україні  та висловлено пропозиції щодо його удосконалення і  впровадження в практику охорони здоров’я.  Також було підтримано Пакет заходів з профілактики хронічних неінфекційних захворювань (PEN) в первинній ланці охорони яздоров’я в умовах обмежених ресурсів і  рекомендовано його широке застосування в Україні.