НМУ В ОНЛАЙН-РЕЖИМІ ПРОВІВ НАУКОВО-ПРАКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ «ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ДІАГНОСТИКУ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКУ»

29.09.2020

24 вересня 2020 р. відбулась науково-практична конференція «Інфекційні захворювання у дітей. Сучасний погляд на діагностику, лікування та профілактику», яку організувала кафедра дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця та Міністерство охорони здоров’я України. Конференція проводиться кілька років поспіль і незмінно викликає інтерес серед практикуючих лікарів та науковців.

Цього року вона проводилась в онлайн-режимі. До трансляції приєдналось 1650 спеціалістів сфери охорони здоров’я. У віртуальній залі постійно знаходились близько 700 слухачів. У роботі конференції взяли участь фахівці із понад 400 населених пунктів України, в тому числі спеціалісти з тимчасово окупованих територій, а також представники Білорусії.

З вітальним словом до присутніх звернувся завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб, професор С.О. Крамарьов,  який наголосив, що в структурі захворюваності дитячого населення, інфекційні хвороби посідають одне з перших місць.

Особлива увага на конференції була приділена пандемії  COVID-19, через яку цьогорічна конференція проходила в онлайн-форматі. З ґрунтовним аналізом особливо небезпечних інфекцій в Україні та світі, а також сучасної клініко-епідеміологічної ситуації з коронавірусною інфекцією COVID-19 виступила завідувач кафедри інфекційних хвороб,  професор О.А. Голубовська.

Науковці й лікарі Києва та Одеси поділилися власним клінічним досвідом лікування COVID-19 у дітей, а професор Л.І. Чернишова розповіла учасникам конференції про особливості перебігу вірусних пневмоній у дітей. Не залишились без уваги і більш традиційні, проте не менш актуальні інфекційні захворювання дитячого віку. Зокрема були розглянуті проблеми менінгококової інфекції (професори С.О. Крамарьов, та І.І. Незгода), герпесвірусної інфекції (професор Виговська О.В.), гельмінтозів (професор Г.В. Бекетова), ботулізму (професор Л.Р. Шостакович-Корецька). Великий інтерес викликали доповіді  щодо взаємозв’язку розвитку атопії з гострою інфекційною респіраторною патологією (професор Т.Р. Уманець) та імунологічних аспектів дитячої невропатології  (професор А.П. Волоха).

Традиційно на конференції було представлено багато практично орієнтованих доповідей з розглядом різних аспектів діагностики, лікування, профілактики та реабілітації поширених дитячих захворювань, таких як респіраторні інфекції та інфекційні діареї.

Цікавою та важливою частиною конференції стали майстер-класи з синдрому Кавасакі та туберкульозу у дітей.

Конференція стала важливою подією для науковців та практикуючих лікарів, дала можливість обміну думками та досвідом серед педіатричної спільноти.

 

Прес-центр за матеріалами кафедра дитячих інфекційних хвороб