НМУ та НУФВС підписали Меморандум про співпрацю щодо реабілітації військових

02.04.2024

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і Національний університет фізичного виховання і спорту України спільно напрацьовуватимуть ефективну модель фізіологічної та соціальної інтеграції ветеранів війни і членів їх сімей до цивільного життя через спеціалізовані освітні, спортивні та реабілітаційні програми у закладах вищої освіти. Днями ректори НМУ Юрій Кучин та  НУФВС Євгеній Імас підписали меморандум про співпрацю.

Серед основних напрямів співпраці у межах реалізації меморандуму – спільне розроблення спеціалізованих програм реабілітації ветеранів війни і членів їх сімей, зокрема із застосуванням сучасних технологій спорту та реабілітації, розроблення спеціалізованих освітніх методик і технологій роботи з ветеранами і їхніми рідними для закладів освіти, що надають освітні послуги ветеранам війни, розроблення спеціалізованих спортивних програм для покращення їхнього здоров’я і фізичної підготовленості, здобуття нових компетентностей і відновлення після травм, проведення на всеукраїнському, регіональному та місцевому рівні спортивних змагань, фізкультурно-оздоровчих заходів, турнірів, чемпіонатів, майстер-класів.

«Для нашого Університету – це черговий крок у посиленні напрямку якісної підготовки фахівців з реабілітації. Фахівці з терапії та реабілітації дуже потрібні галузі зараз, а ще більше їхня потреба зросте після війни, коли тисячі людей будуть вчитися жити у мирному житті, відновлюватимуться після травм. Поряд із розширенням ліцензійного обсягу за цією спеціальністю та удосконаленням освітнього процесу, ми реалізовуємо багато соціальних проєктів. А комплексна програма реабілітації військових з освітнім компонентом допомагатиме фахівцям ефективно інтегрувати військовослужбовців у цивільне життя», – зауважив ректор НМУ Юрій Кучин.

У заході з нагоди підписання меморандуму взяли участь директор навчально-реабілітаційного центру НУФВС Віктор Корж, деканка факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України НМУ Наталія Козак, доцентка кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Марія Овдій, завідувачка кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Олена Хаустова, як представниця Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ, співробітники якого здійснюють підтримку ментального здоров’я військових і ветеранів у реабілітаційних центрах на різних клінічних базах нашого Університету. Також долучився керівник одного з реабілітаційних центрів ЗСУ, полковник медичної служби Андрій Кіх, який, принагідно, подякував науково-педагогічному колективу НМУ за співпрацю і підтримку в організації реабілітаційних заходів у закладі охорони здоров’я.

Представники обох університетів обговорили питання організації заходів реабілітації поранених і хворих військовослужбовців, ветеранів з інвалідністю. Наразі вже досягнуто домовленостей щодо подальшого створення мультидисциплінарної реабілітаційної команди з патології опорно-рухового апарату, інших органів і систем.

Як зазначив ректор НМУ, фахівці факультету підготовки лікарів для ЗСУ, кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини нашого Університету мають великий досвід методичної, навчальної і лікувально-консультативної роботи з українськими захисниками та членами їхніх родин. На сьогодні, в Університеті не лише готують майбутніх лікарів-реабілітологів, а й надають фахову медичну допомогу пораненим військовослужбовцям у Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки НМУ.

Пресцентр НМУ