НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ РОЗШИРЮЄ СПІВПРАЦЮ З МЕДИЧНИМИ ШКОЛАМИ СВІТОВОГО РІВНЯ

04.02.2015

Вже близько року згідно з  угодою між університетом Брауна (Провіденс, Род-Айленд, США) та Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця від  24 червня 2014 року, реалізується співпраця в галузі освіти та науково-дослідної діяльності. 

У рамках угоди здійснюються обміни та візити студентів додипломного і післядипломного рівнів навчання, а також професорсько-викладацького складу. Так, в червні-липні 2014 року пройшов стажування та виконав проект-дослідження «Інновації в медичній освіті для покращення сприйняття вакцинації в Україні» студент медичної школи Альперт Університету Браун. Науково-дослідна робота проводилась на базі університету та у тісній співпраці з науковим гуртком з фтизіатрії та пульмонології і Товариством молодих вчених. Вона присвячувалась вивченню ставлення до вакцинації студентів-медиків та можливостей його корекції для поліпшення сприйняття вакцинації в Україні. За підсумками цієї роботи у жовтні в рамках Міжнародного науково-практичного конгресу студентів та молодих вчених «Актуальні проблеми сучасної медицини» відбувся семінар-майстер-клас  «Проблемні питання вакцинації: розвінчання міфів». 

Одним із пріоритетних напрямків міжвузівської роботи є організація спільної дослідницької діяльності у рамках вивчення проблем туберкульозу та ВІЛ-інфекції, що становить світову актуальність. Нещодавно почалась робота над черговим проектом обміну, до якого залучено студентів та співробітників Гарвардської медичної школи. Проект присвячений питанню «Вивчення результатів лікування хворих на туберкульоз». Це дозволить провести оцінку даних програми боротьби з туберкульозом в Київській області для визначення прогностичних факторів, що призводять до негативних результатів лікування хворих. Поглиблене вивчення причин відмови пацієнтів від лікування дасть змогу розробити відповідні заходи для поліпшення прихильності до вакцинації хворих на туберкульоз, а, отже, зробить ефективнішим їх лікування.

Одне з головних завдань – обмін матеріалами та науковими здобутками на міжнародному рівні, проведення спільних конференцій та академічних програм. Так, в жовтні 2014 року делегація від Національного медичного університету імені О.О.Богомольця у складі молодих дослідників з кафедри фтизіатрії та пульмонології (зокрема, Красюк В.Е., Радиш Г.В.) взяла участь у роботі 45-ї Всесвітньої конференції зі здоров’я легень (Барселона, Іспанія). У ході  освітніх та наукових заходів конференції делегація не лише ознайомилась зі світовим досвідом боротьби з туберкульозом, але й представила доповідь за результатами науково-дослідної роботи кафедри фтизіатрії та пульмонології. У ній, зокрема, акцентувалася увага на результатах дослідження ефективності схем лікування резистентного туберкульозу з включенням геміфлоксацину та інших фторхінолонів, а також аналізі статистичних показників з туберкульозу в Києві та Україні за останні 10 років.

Наступним перспективним напрямком спільної роботи із залученням Браунського та Гарвардського університетів стануть геномні дослідження, метою яких є вивчення генетичної основи резистентності збудника туберкульозу в Україні. А наслідком проекту стане розробка нових діагностичних засобів, зокрема, для поліпшення діагностики резистентного туберкульозу та з метою удосконалення ефективності антимікобактеріальної терапії хворих на туберкульоз.

Таким чином, співпраця з провідними університетами США дозволить не лише підвищити кваліфікацію університетських кадрів, спільно проводити перспективні науково-дослідні роботи, але й дасть змогу вирішувати важливі та актуальні завдання охорони здоров’я, серед яких поліпшення діагностики, лікування та контролю за туберкульозом.

 

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця
Вунмі Айбана дослідник з Гарвардського університету серед студентів НМУ та викладачів кафедри фтизіатрії (листопад 2014р.)

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Підписання угоди про співпрацю між НМУ та Університетом Брауна (червень 2014р.)

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Співробітники університетів Гарварда та Брауна на кафедрі фтизіатрії та пульмонології (березень 2014 р.)

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Співробітники університетів Гарварда та Брауна під час відвідування НМУ (травень 2014)