НМУ імені О.О. Богомольця і Пенітенціарна академія України уклали договір про співпрацю

30.01.2024

Фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у науковій дискусії та виступили з лекціями під час круглого столу «Актуальні питання пенітенціарної психології в умовах воєнного стану», що відбувся днями у Пенітенціарній академії України у Чернігові. У рамках заходу колектив кафедри загальної і медичної психології нашого Університету презентував навчальний посібник «Пенітенціарна психологія». Це стало першим кроком у реалізації договору про співпрацю між Академією та Університетом, що уклали у січні нинішнього року.

Співробітники кафедри загальної і медичної психології НМУ імені О.О. Богомольця презентували три програмні доповіді: завідувач кафедри, професор Михайло Матяш – «Забезпечення ментального здоров’я персоналу пенітенціарних установ в умовах воєнного стану», доцент Віталій Луньов – «Нейроперсонологія професійного стресу фахівців з ментального здоров’я в умовах воєнного стану», викладачка Лілія Прудка – «Комплексне дослідження проявів професійного вигорання у психологів пенітенціарних установ». Колеги є авторами посібника.

У рамках реалізації договору про співпрацю між НМУ та ПАУ передбачається впровадження у навчальний процес підготовки студентів Академії навчального посібника «Пенітенціарна психологія» (Михайло Матяш, Віталій Луньов, Лілія Прудка). Спільно з Департаментом з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України протягом 2024 року заплановані 4 науково-практичні семінари для психологів українських пенітенціарних установ. А до Всесвітнього дня психічного здоров’я – науковий форум щодо запобігання самоушкоджувальної поведінки серед засуджених.

Під час круглого столу виступили науково-педагогічні працівники та проректор з освітньо-наукової роботи Пенітенціарної академії України В’ячеслав Пузирний, а також народний депутат України Валерій Зуб.

Спільні наукові заходи сприятимуть підвищенню професійних комунікаційних навичок здобувачів освіти у галузі пенітенціарної психології.

Варто зазначити, що з 2024 року для майбутніх медичних психологів у Навчально-науковому інституті психічного здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця фахівці кафедри загальної і медичної психології викладають навчальну дисципліну «Пенітенціарна психологія».

За інформацією кафедри загальної і медичної психології