НМУ адаптуватиме британський курс менеджменту для керівників закладів охорони здоров’я України

07.06.2023

Війна в Україні створила значне навантаження на систему охорони здоров’я. У цьому контексті постала нагальна потреба в ефективному управлінні закладами охорони здоров’я (ЗОЗ). Представники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця обговорили з колегами з Університету Манчестера перспективи реалізації спільного проєкту, присвяченому відбудові галузі охорони здоров’я, що зазнала руйнувань внаслідок військової агресії в Україні. Зустріч відбулася в результаті попередніх домовленостей ректора НМУ Юрія Кучина під час поїздки до Великої Британії.

Від нашого Університету на онлайн-зустрічі були присутні директорка Інституту післядипломної освіти, професорка Тетяна Вежновець, завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я, професор Валентин Парій, доценти кафедри Іван Вишнивецький і Дар’я Матукова-Ярига, а також начальниця відділу з міжнародних зв’язків Іванна Саханда і доцентка кафедри мовної підготовки Світлана Лехніцька.

Спільний проєкт має задовольнити потребу шляхом розробки курсу менеджменту для керівників ЗОЗ в Україні, спираючись на досвід з менеджменту охорони здоров’я та лідерства трьох провідних університетів Великої Британії. Відповідний курс менеджменту для керівництва лікарень України, розроблений у партнерстві з провідними університетами Великої Британії, має потенціал для надання значної підтримки університетам і громадам України. Курс розроблятиметься для вирішення унікальних проблем, з якими стикаються лікарні та постачальники медичних послуг в Україні, особливо під час війни.

Університет Манчестера, Університет Бірмінгема та Лондонська школа гігієни та тропічної медицини працюватимуть разом, щоб надати свої знання та передовий досвід для створення навчальної програми, що відповідатиме особливим потребам системи охорони здоров’я України. Міністерство охорони здоров’я України та Національний медичний університет імені О.О. Богомольця є головними партнерами та зацікавленими в цьому проєкті сторонами, забезпечуючи пристосування курсу до особливого контексту та викликів сьогодення України.

Створення масштабованих моделей, які можуть бути легко використані університетами, має вирішальне значення для успішної реалізації цього проєкту. Розроблений курс, можна буде запровадити в університетах по всій країні, що суттєво розширює результативність проєкту. Той факт, що цей курс буде обов’язковим для керівництва ЗОЗ, гарантує, що значна кількість осіб отримає навчання з управління охороною здоров’я та лідерства, і в результаті призведе до покращення якості медичних послуг населення України. Відтак мета цього проєкту – формування у керівників і кадрового резерву закладів охорони здоров`я практичних професійних інструментів менеджменту в умовах післявоєнної відбудови та розвитку спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Пресцентр НМУ за інформацією

кафедри менеджменту охорони здоров’я ІПО