Навчати і лікувати: у Консультативно-діагностичній поліклініці НМУ представлені 11 кафедр

23.03.2023

Для майбутнього лікаря неможливо отримати повноцінну підготовку без набуття практичних компетентностей. Тож керівництво Національного медичного університету імені О.О. Богомольця приділяє значну увагу отриманню студентами саме практичних вмінь, і наявність власних клінічних баз Університету для цього завдання складно переоцінити. Консультативно-діагностична поліклініка Університетської поліклініки НМУ є не лише потужним лікувальним закладом, а і навчальною базою для роботи 11 кафедр Університету, де студенти різних факультетів отримують практичні знання, виконуючи завдання у реальному часі під керівництвом кваліфікованих фахівців та спостерігаючи за роботою медиків. Майбутні лікарі беруть участь в обстеженнях пацієнтів різних вікових груп, консультаціях, обговореннях методів подальшого лікування, що допомагає їм розширювати власні знання та отримувати необхідний практичний досвід на самому старті своєї кар’єри.

 

Кафедра внутрішньої медицини №2

З літа минулого року співробітники кафедри внутрішньої медицини №2, очолюваної професоркою Галиною Мостбауер, проводять консультації пацієнтів терапевтичного профілю в Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки. Тут є всі необхідні умови для ефективного лікування, зокрема для підтвердження діагнозу, також є можливість провести додаткове обстеження пацієнтів за допомогою лабораторних та інструментальних методів дослідження. За потреби пацієнт направляється на стаціонарне лікування до Університетської клініки.

Консультації проходять також за участю студентів 4-6 курсів, що забезпечує формування інтегральних, загальних і фахових компетентностей. Зокрема, доцентка кафедри Оксана Зайцева під час занять залучає шестикурсників медичного факультету №2 до огляду пацієнтів. Викладач та студенти обговорюють тактику та методи подальшого лікування.

 

Кафедра дерматології та венерології з курсом косметології

Протягом своєї багаторічної діяльності кафедра дерматології та венерології з курсом косметології НМУ імені О.О. Богомольця, очолювана професором Віктором Степаненком, активно співпрацює з профільними закладами практичної охорони здоров’я міста Києва та України.

Лікарі кафедри долучилися до лікувального процесу в Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки. Тут співробітники у складі п’яти професорів, дев’яти доцентів та трьох асистентів згідно з графіком проводять консультації пацієнтів. На сучасному етапі їхня діяльність спрямована на організацію та проведення заходів щодо підвищення доступності та якості надання дерматовенерологічної допомоги населенню, а також на реалізацію пріоритетних напрямів державної політики охорони здоров’я щодо надання кваліфікованої лікувально-консультативної допомоги.

Для цього здійснюється комплекс профілактичних заходів серед населення, спрямованих на недопущення розповсюдження заразних шкірних захворювань та інфекцій, що передаються статевим шляхом, проведення діагностичних досліджень, проведення комплексу реабілітаційних заходів (фізіотерапевтичне лікування, електросвітлолікування, голкорефлексотерапія,проведення медичної експертизи з тимчасової непрацездатності та визначення групи інвалідності). Співробітники кафедри активно впроваджують нові методи діагностики та лікування хронічних дерматозів та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Кафедра є співорганізатором та учасником проведення в Україні щорічних всесвітніх медико-соціальних проєктів: «Євромеланома» та «Всесвітній день псоріазу».

 

Кафедра інфекційних хвороб

Колектив кафедри інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця, очолюваний професоркою Ольгою Голубовською, бере активну участь у роботі Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ. Найбільш досвідчені й кваліфіковані співробітники кафедри, доценти Ігор Анастасій та Микола Корчинський, доцентки Олександра Безродна, Олена Вінницька, Оксана Гудзенко, Людмила Кондратюк, Наталія Митус, Івета Шестакова, асистентки Людмила Климанська, Ольга Подолюк, Христина Пронюк, Катерина Чепілко двічі на тиждень консультують хворих у поліклініці.

У кабінеті інфекційних хвороб спільно з досвідченою лікаркою-інфекціоністкою поліклініки Світланою Кальченко співробітники кафедри інфекційних хвороб консультують найбільш діагностично складних хворих і тих пацієнтів, які потребують диференційної діагностики з іншою патологією. До кваліфікованих інфекціоністів звертаються за діагностичною допомогою і лікарі інших спеціальностей поліклініки – терапевти, хірурги, дерматологи, ревматологи, кардіологи та інші.

 

Кафедра онкології

Співробітники кафедри онкології, яку очолює професор Роман Верещако, на базі КДП консультують пацієнтів із приводу доброякісних та злоякісних новоутворень різних локалізацій.

Під час консультацій особливу увагу фахівці приділяють питанням ранньої діагностики та лікування хворих з онкологічними захворюваннями легень, молочної залози, жіночих статевих органів, шкіри, м’яких тканин тощо.

Щорічно науково-педагогічними працівниками кафедри онкології консультується близько 8500 хворих у випадку передпухлинних захворювань та пухлин жіночих статевих органів, молочної залози, легень, середостіння, шкіри та м’яких тканин і виконується понад 700 складних оперативних втручань на рік. Сучасність ставить нові вимоги щодо рівня надання медичної допомоги онкологічним хворим. Тому, фахівцями кафедри активно розробляються та впроваджуються в клінічну практику новітні методи діагностики та лікування онкологічних хвороб органів грудної порожнини та молочної залози. Зокрема, велику увагу приділяють реконструктивно-відновлювальним операціям і органозберігаючим оперативним втручанням на молочній залозі та жіночих статевих органах.

 

Кафедра клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики

На базі Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ хворі можуть отримати консультацію як алерголога, так і клінічного імунолога. Співробітники кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики, зокрема доцент Владислав Царик і асистентка Олена Свідро проводять лікувально-консультативну роботу серед пацієнтів із найбільш поширеними алергічними та імунозалежними захворюваннями.

Завідувач кафедри, професор Андрій Курченко зазначив, що клінічна імунологія та алергологія є дотичною до багатьох клінічних спеціальностей, а висококваліфікована діагностично-лікувальна робота наших співробітників допомагає виявити різноманітні прояви імунних порушень та надати допомогу пацієнтам. Як правило, це хронічні коморбідні хворі з рецидивними проявами. Завдяки сучасній алергодіагностиці (шкірні прік- і патч-тести для виявлення алергії, надсучасні молекулярні імуносерологічні методи (ALEX-2 тест)) наші спеціалісти допомагають пацієнтам з різними видами алергії – від алергічного риніту до контактного й атопічного дерматиту.

Окремої уваги потребують пацієнти, спрямовані лікарями суміжних спеціальностей, особливо на фоні проведення імуносупресивної терапії, пацієнтів із вторинними імунодефіцитами. Нерідко гетерогенна клініка первинних імунодефіцитів із пізнім дебютом у дорослих є складним діагностичним завданням для багатьох лікарів. Саме тому вузькопрофільна консультативна робота клінічних імунологів допомагає в таких ситуаціях не пропустити рідкісні захворювання.

 

Кафедра офтальмології

Щоб зберегти здоров’я своїх очей і хороший зір, необхідне регулярне обстеження очей, що дозволяє з’ясувати також і загальний стан здоров’я.

Відвідувачі Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки під час обстеження дізнаються здебільшого не лише про якість свого зору. Досвідчені офтальмологи виявляють ранні симптоми захворювань, що можуть з часом погіршити зір. У визначені дні за індивідуальним графіком ведуть прийом пацієнтів співробітники кафедри офтальмології НМУ імені О.О. Богомольця. Консультують завідувач кафедри офтальмології, професор Дмитро Жабоєдов, професорки Рімма Скрипник, Оксана Вітовська, доцентки Наталія Гребень, Ірина Рижова, Інна Скрипниченко. Вони ведуть прийом пацієнтів з різною офтальмологічною патологією: катаракта, глаукома, цукровий діабет, вікова маколодистрофія, захворювань зорового нерва. В офтальмологічному кабінеті у співпраці з фахівцями поліклініки Іванною Голяченко та Ольгою Гавриляк хворим перевіряють стан зору, його поле, вимірюють очний тиск та обстежують очне дно. У медичному закладі є необхідне обладнання для проведення необхідного обстеження та лікування. За потреби пацієнти мають можливість продовжити лікувальний процес в умовах стаціонару Університетської клініки.

 

Кафедра сучасних технологій медичної діагностики та лікування

В Інституті післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця три роки тому було створено кафедру сучасних технологій медичної діагностики та лікування, яку очолює професорка Лариса Натрус. Спеціалістів з УЗД діагностики навчають фахівці різних галузей медицини. Сьогодні кафедра розташована на багатьох клінічних базах столиці, а її співробітники готують фахівців із п’яти спеціалізацій. Особливою популярністю серед українських медиків користується оволодіння методом ультразвукової діагностики.

Для навчального процесу і проведення практичних занять залучена база Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки. Тут під керівництвом спеціалістів слухачі набувають практичних навичок, роблять перші самостійні практичні обстеження пацієнтів. Один із викладачів курсу – кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії №1 Владислав Мороз, який у педагогічній діяльності використовує власні знання, напрацювання кафедри, а також досвід багаторічної викладацької роботи. Він зазначив, що майбутні спеціалісти з УЗД-діагностики мають можливість отримати великий об’єм інформації, долучитися до обстеження пацієнтів з різними патологіями та різних вікових груп. Навчають слухачів методам ультразвукової діагностики висококваліфіковані спеціалісти та лікарі суміжних спеціальностей: хірурги, гінекологи, онкологи, ендокринологи. Слухачі після успішного навчання протягом трьох місяців отримують відповідні сертифікати і право на медичну практику з УЗД.

 

Кафедра радіології та радіаційної медицини

У КДП Університетської клініки кафедру радіології та радіаційної медицини представляє доцент Микола Кондрацький. В ін у співпраці з рентгенологами поліклініки проводить обстеження органів грудної порожнини й опорно-рухового апарату та придаточної порожнини носа. Завідувач кафедри, професор Михайло Ткаченко зазначив, що Микола Миколайович є одним із найбільш досвідчених фахівців кафедри, має великий досвід роботи, що налічує близько 50 років. Він добре розуміється у всіх аспектах дорослої та дитячої патології, тому завжди при описуванні результатів рентгенологічного дослідження дає професійну і всебічну оцінку.

Променева діагностика спрямована на раннє виявлення патології органів дихання, зокрема туберкульозу і пухлин. Діяльність кафедри в поліклініці є частиною важливої роботи всього колективу. Лікувально-діагностичний процес відбувається на кількох клінічних базах міста Києва. Обстеження пацієнтів відбувається також у відділенні радіонуклідної діагностики Київської міської клінічної лікарні №18.

 

Кафедра психіатрії та наркології

У зв’язку з російською агресією в Україні почастішали випадки психічних травм та посттравматичних стресових розладів. Саме тут важлива своєчасна діагностика та відповідне кваліфіковане лікування.

У консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки двічі на тиждень за графіком консультують пацієнтів співробітники кафедри психіатрії та наркології, очолюваної професором Олександром Напрєєнком. Цю важливу ділянку роботи доручили досвідченим фахівцям: професорці Наталії Дзеружинській, доцентам Георгію Селюкову, Павлу Дупленку, Вікторії Бабич, Андрію Бурсі, Наталії Отрощенко, асистентам Роману Долинському та Дмитру Марцинковському. Із червня минулого року у Консультативно-діагностичній поліклініці Університетської клініки лікарі кафедри проводять профогляди. Серед пацієнтів почастішали звернення із всебічними розладами внаслідок стресу та панічних атак. Під час спілкування з відвідувачами поліклініки призначають їм амбулаторний курс або лікування в умовах стаціонару.

 

Кафедра оториноларингології

Щодня в ЛОР -кабінеті закладу проводяться обстеження пацієнтів, починаючи від консультацій, встановлення діагнозу до лікування.

Часто звертаються пацієнти зі складними клінічними випадками, а залучення фахівців кафедри оториноларингології підсилює можливості поліклініки у консультативній діяльності. Я к зазначила завідувачка кафедри оториноларингології, професорка Юлія Дєєва, консультації пацієнтам надають досвідчені та кваліфіковані співробітники, які також передають свій багатий досвід колегам поліклініки під час спільної лікувально-консультативної роботи. Серед тих, хто консультує пацієнтів і відомий в Україні хірург-оториноларинголог, професор Федір Тишко. У співпраці з фахівцями закладу Федір Олексійович проводить діагностику та лікування гострої та хронічної патології вуха, запальних захворювань носа та приносових пазух, захворювання глотки та гортані, ускладнень, що відбуваються на фоні захворювань ЛОР-органів.

 

Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини №2

Університетська клініка НМУ та КДП УК є клінічними базами кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2, що очолює професор Віталій Кондратюк.

Такі спеціальності як кардіологія, ревматологія, нефрологія є важливими складовими внутрішньої медицини та завдяки практичному досвіду представників кафедри сприяють посиленню потужності Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки в наданні багатопрофільної діагностично-лікувальної допомоги населенню. Сучасна діагностична апаратура та лабораторне обстеження, наявність в команді лікарів різних спеціальностей, взаємодія амбулаторної та стаціонарної ланки сприяють своєчасній високоякісній діагностиці та визначенню лікувальної тактики. Тут проводяться також практичні заняття зі студентами і створено сприятливі умови для розвитку студентської науки. Так, доцентка Олена Карпенко періодично проводить засідання студентського наукового гуртка, студенти опановують навички науково-дослідницької роботи, аналізують клінічні випадки.