Навчання в реальних умовах в Університетській клініці НМУ: Від азів – до складних практичних навичок

19.12.2022

Більшість навчального процесу в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відводиться на лікарську практику. Дуже важливою її частиною є навчання в реальних умовах в Університетській клініці. Клініка – це заклад, що веде активну медичну діяльність. За 11 місяців 2022 року поліклініку Університетської клініки НМУ відвідало більше 21 тисячі пацієнтів, у стаціонарі було проліковано більше 2300 хворих і проведено більше 1400 хірургічних операцій. До всіх цих процесів долучаються студенти НМУ. Під контролем викладачів вони осягають лікарську професію та відпрацьовують найрізноманітніші медичні навички – від базових до найскладніших. Про те, як відбувається процес навчання в Університетській клініці розповідає її медичний директор Сергій Красюк.

Практика у клініці не є примуса, практика є стимулююча. Наше завдання полягає у тому, щоб кожен студент мав можливість у вільний від основного навчання час напрацювати практичні навички у свій лікарський досвід. Це, перш за все, важливо для того, щоб майбутній лікар міг знайти себе у професії. Бо всі студенти вступають просто на лікарську справу. На вступному іспиті, окрім лікаря-хірурга, абітурієнти вам назвуть ще максимум 2-3 професії: на кшталт «дерматолог», «педіатр», хто із чим у своєму житті зіштовхувався. А за номенклатурою – лікарських професій більше 100.

Відповідно, побачивши це розмаїття через практичні навички, людина вибирає, чим їй подобається займатися найбільше. Чи їй більше подобається діагностичний процес – і тоді такий студент уходить у відпрацювання навичок із рентген-досліджень, ультразвукових досліджень, спіральної комп’ютерної томографії. Наші ресурси дозволяють студентам охопити всі сучасні методики рентгенографії. Деякі студенти відкривають у собі талант для точних підрахунків і спостережень. Так з’являються лікарі-лаборанти, які займаються морфологією клітин і можуть відшукувати підказки, що надають безцінну допомогу лікареві-клініцисту у встановленні точного діагнозу.

Звичайно ж, більшість студентів хоче спробувати себе у хірургії – але не всі переносять вигляд крові та гнійних ран: такі студенти відсіюються і знаходять себе в інших спеціальностях. А ті, хто розуміють, що хірургія – їх покликання, мають визначитися з подальшим фахом. Хтось стає хірургом-травматологом і має справу з різними переломами, де все чисто: тільки зламана кістка, яку треба відремонтувати. Комусь, навпаки, подобається кропітка робота з видалення пухлин, нейрохірургія тощо. Для студентів, які не бояться вигляду гнійних ран, у нашій клініці доступна практика з сучасними вак-апаратами. Це апарати, що створюють негативний тиск у рановій поверхні та можуть забирати мікро-матеріал із рани, у тому числі бактерій.

Так само вони відкривають себе в терапії, кардіології, гастроентерології, неврології. В нашій клініці присутні всі медичні практики. Різноманіття професій дозволяє варіювати та вибирати саме те, де хоче побачити себе в своєму майбутньому студент. І тільки через практику, пропустивши через свої руки реальних пацієнтів і отримавши реальні навички, студент може зорієнтуватися, де він себе бачить.

 

ЯКІ НАВИЧКИ ЗАСВОЮЮТЬ

Перш за все, всі студенти засвоюють навички середнього медичного персоналу. З першого курсу кожен студент має пройти ази медичної практики в стаціонарі. А це – робота молодшої медичної сестри/медбрата. Це навички по догляданню пацієнтів, навички створення стерильності у приміщеннях, в операційних, коридорах, палатах. Також обов’язковим є вміння робити перев’язки. Зараз у нас велика кількість поранених, кожен з них потребує одну або дві перев’язки на добу. Відповідно, всі студенти можуть прийти та почати вчитися правильно перев’язувати рани. Обов’язково студенти опановують усі види ін’єкцій: внутрішньом’язові, внутрішньовенні. Зараз велика кількість пацієнтів із ендокринною патологією, тому також опановуються й підшкірні ін’єкції.

І вже після засвоєння азів сумлінні студенти допускаються до більш специфічної практики. Наприклад, промивання мигдалин. Звичайно, така практика проводиться під пильним наглядом лікаря-викладача, і доступ до втручання в людське тіло надають тільки тим, яких в клініці бачать далеко не вперше, які показали, що бажають вчитися і професійно зростати.

Щодо хірургії, то для студентів можлива робота асистентами на оперативне втручання. Завдяки великій кількості кафедр в НМУ в Університетській клініці НМУ проводиться велика кількість різноманітних оперативних втручань. Операції на органах зору, на органах слуху, на органах дихання, на черевних порожнинах, на судинах, нирках, сечоводах тощо. Асистуючи, студент не тільки переймає необхідні хірургічні навички, а, знов-таки, розуміє, яка саме хірургічна спеціалізація більше йому підходить.

Тих студентів, які добре себе проявляють у навичках лабораторної діагностики, ми влаштовуємо на роботу фельдшерами-лаборантами. Тобто вже після третього курсу вони мають роботу медика.

Дуже важливою складовою практики є робота у поліклініці, де студенти можуть вести реальний прийом пацієнтів разом із викладачами. Це різні напрямки. Дерматологія, онкологія, отоларингологія, офтальмологія, гінекологія. От, наприклад, асистентка кафедри акушерства і гінекології Інна Сокол працює зі студентами на первинних оглядах вагітних, що перебувають на 1-2 місяці вагітності та проходять перший етап диспансеризації та постановку на облік як вагітної. Студенти мають змогу побачити таку пацієнтку і разом зі своїм кафедральним викладачем протягом всіх місяців вагітності провести її аж до самих пологів. Тобто пройти з пацієнткою весь шлях – від вагітної до породіллі.

Загалом, якщо є цілеспрямовані студенти, які вже усвідомили свою мрію у медицині, ми їм всебічно допомагаємо реалізовуватися у цьому й отримувати максимум необхідної практики.

 

ЯК ФОРМУЄТЬСЯ ГРАФІК ПРАКТИКИ

На сьогодні про доступну практику студенти дізнаються від своїх викладачів кафедр і через них записуються на практику. Та ми вже перебуваємо на завершальному процесі зі створення Єдиного інформаційного центру Університетської клініки НМУ для студентів. На наступний навчальний рік ми плануємо запустити спеціальний сайт, через який студенти дізнаватимуться, які навички вони зможуть відпрацювати поточного тижня. Умовно, з’явився пацієнт з ревматоїдним артритом, і всі, кого цікавить візуалізація ревматоїдного артриту, чи клініко-діагностична діагностика, чи його лікування, зможуть онлайн записатися до навчальної групи.

Навчальна група – це 2-3 особи, не більше. За згодою пацієнтів, вони під контролем співробітника Університетської клініки відпрацьовують потрібні навички. У нас є розрахунок часу, який необхідно витратити для опанування кожної конкретної навички. І, відповідно, на цей період ми можемо спланувати, що одночасно одну й ту саму навичку можуть освоїти два-три студенти біля одного пацієнта. Такі маленькі навчальні групи формуються для максимального ефективної практики.

 

МИ ВТІЛЮЄМО МРІЮ СТУДЕНТА ПРО ПРОФЕСІЮ

Маю сказати, що цілеспрямованим студентам, які вже усвідомили свою мрію у медицині, ми всебічно допомагаємо реалізовуватися у цьому та отримувати максимум необхідної практики. Це наша місія. Бо лікар, який тільки читав, а не бачив, може не пов’язати разом теоретичний матеріал із практикою. Ми ж випускаємо студентів, які вже є практиками.

 

Пресцентр НМУ