Науковий форум НМУ присвятили сучасному досвіду надання медичної допомоги пораненим

30.05.2023

27 травня відбулася науково-практична конференція «Інтегративна медицина: досягнення і перспективи». Серед організаторів наукового форуму Національний медичний університет імені О.О. Богомольця та ВГО «Українська асоціація ортопедів-травматологів». Участь у заході взяли науковці нашого Університету, практикуючі цивільні та військові лікарі.

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор нашого Університету, професор Юрій Кучин, який зазначив, що до війни науковий форум проводився у Маріуполі, а нині тимчасово в онлайн-форматі. Юрій Леонідович побажав учасникам успіхів у проведенні конференції та подякував ЗСУ за можливість і надалі проводити професійну та наукову діяльність.

Під час заходу відбулися два пленарних засідання, круглий стіл, майстер-клас і симпозіум із питань раціональної фармакотерапії при лікуванні пацієнтів із ураженнями апарата руху й опори. Перше пленарне засідання було присвячено лікуванню пацієнтів із бойовими вогнепальними пораненнями й їхніми наслідками.

Із доповіддю про роль Національної академії медичних наук України в наданні допомоги пораненим із бойовими ушкодженнями виступив президент НАМН України, академік Віталій Цимбалюк. Він зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну діяльність 36-ти закладів академії було спрямовано на надання високотехнологічної медичної допомоги пораненим і травмованим.

Професор Юрій Кучин у своїй доповіді поділився досвідом знеболення поранених із вогнепальними та мінно-вибуховими травмами на етапах лікування. Завідувач кафедри травматології та ортопедії НМУ, професор Олександр Бур’янов доповів учасникам конференції про досягнення науковців кафедри у розробці сучасної стратегії діагностики та лікування після травматичної дистрофії кінцівок. Також Олександр Анатолійович узяв активну участь у підготовці інших колективних доповідей, зокрема пов’язаних із особливостями застосування імплантаційних матеріалів для заміщення дефектів кісткової тканини й особливостями патогенезу посттравматичного остеоартрозу та сучасних аспектів застосування SYSADOA у його лікуванні.

Під час конференції також неодноразово зверталася увага на те, що найбільше страждають під час бойових дій кінцівки наших воїнів, адже голову і тулуб захищають відповідно шолом і бронежилет. Відтак, було представлено захисні елементи з рухомих частин для захисту кінцівок. Разом із каркасом для кінцівок учасникам конференції було продемонстровано універсальний мобільний хірургічний набір інструментів, у комплектації якого взяли участь і вітчизняні виробники медичного обладнання. Активними учасниками науково-практичної конференції були військові лікарі. Вони, спільно з цивільними колегами – науковцями НМУ, підготували ряд доповідей, що відображають сучасний досвід надання медичної допомоги пораненим і травмованим у війні із російським агресором.

За інформацією кафедри травматології та ортопедії