НАУКОВЦІ НМУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РОБОТІ «КООРДИНАЦІЙНОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ» ЗІ СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ З БЕЗПЕКИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

12.07.2022

Протягом п’яти днів в Україні під егідою ВООЗ працювала «Координаційна робоча група» зі створення Національного плану з безпеки громадського здоров’я за результатами сумісного зовнішнього оцінювання впровадження спроможностей Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП) в Україні. У її роботі взяли участь науковці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Засідання, організоване експертами ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, пройшло в змішаному форматі: Zoom-конференції та безпосередньо в залі засідань.

Від України у заході взяло участь керівництво Бюро ВООЗ в Україні, МОЗ України і Центру громадського здоров’я, представники інших міністерств і служб, задіяних у реагуванні на надзвичайні ситуації в охороні здоров’я та ліквідації їх негативних наслідків, зокрема, у рамках міжгалузевого підходу, зокрема, а також фахівці профільних наукових установ.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця представляли завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, професор Анатолій Гринзовський, завідувач кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я, професор Тетяна Грузєва, доценти кафедри епідеміології Геннадій Мохорт та Олена Зубленко.

Робота проходила у 10 тематичних панелях: Реалізація ММСП та фінансування; ММСП: координація, міжсекторальна взаємодія, комунікація з WHO, FAO, OIE; Безпечність харчових продуктів, зоонози та ветеринарна медицина. Антимікробна резистентність; Лабораторна мережа. Біобезпека та біозахист. Система епідеміологічного нагляду (спостереження); Імунізація; Система підготовки кадрів. Наявні трудові ресурси; Готовність до надзвичайних ситуацій та механізм реагування. Медична система реагування та мобілізація ресурсів; Комунікація з питань ризиків; Пункти в’їзду; Надзвичайні ситуації техногенного характеру: хімічні та радіаційні небезпеки.

За результатами роботи «Координаційної робочої групи» створено драфт національно плану дій з реагування у сфері громадського здоров’я, який вже направили на узгодження до МОЗ України.

 

Кафедра медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини