ДО 180-РІЧЧЯ НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ. НАУКОВА ШКОЛА КАФЕДРИ ХІРУРГІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ ДИТЯЧОГО ВІКУ

26.10.2021

Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку – наймолодша на стоматологічному факультеті. Вона організована  1994 року і була першою профільною кафедрою на теренах України. Очолив її член-кореспондент НАМН України, д. мед. наук, професор Л.В. Харьков, один з фундаторів щелепно-лицевої хірургії дитячого віку.

Перший завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку член-кор. НАМН України, д. мед. наук, професор Л.В. Харьков

Проблеми захворювань щелепно-лицевої ділянки (ЩЛД) дитячого віку почали розроблювати на кафедрі хірургічної стоматології КМІ в далекі 60 роки минулого сторіччя професори Ю.Й. Бернадський, Д.В. Дудко, Л.В. Харьков,  Ю.А. Юсубов, доцент Р.Н. Чеховский, асистенти Е. М. Логановська, Е.І. Бочерікова. З дня заснування дитячої кафедри під керівництвом проф. Л.В. Харькова, а в подальшому проф. Л.М. Яковенко, учні та співробітники (доценти І.Л. Чехова, В.П. Єфименко,  Н.В. Кисельова,  Р.І. Єгоров, асистенти Т.О. Ковтун, О.Б. Шафета) займаються проблемами діагностики, лікування вроджених та набутих захворювань тканин ЩЛД у дітей. Напрямками цих наукових досліджень є: мультидисциплінарний підхід лікування дітей з вродженим незрощенням губи та піднебіння (ВНГП); розробка та впровадження нових способів діагностично-лікувальних заходів новоутворень ЩЛД; інноваційні підходи щодо діагностики та лікування травматичних зубо-щелепних пошкоджень; запальні процеси тканин обличчя (особливості перебігу, сучасне лабораторне та інструментальне обстеження, медикаментозне лікування).

Колектив кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку

Діти з ВНГП є найбільш тяжкою категорією пацієнтів, які потребують комплексного та багатоетапного лікування. Останнє передбачає взаємодію та взаємозв’язок спеціалістів різного профілю. Одним із засновників та розробників такого підходу був професор Л.В. Харьков. Він уперше в СНД та в Україні запропонував принципово нові методики щадної ураностафілопластики, хейлориноураностафілопластики, які дозволили оперувати таких дітей у віці 10-12 міс, чим досягалася їх рання медична, соціальна та психологічна реабілітація. Понад 30 нових оригінальних методик присвячені відновленню та корекції анатомо-функціональних структур верхньої губи, носа, присінка при одно- та двобічних незрощеннях верхньої губи. Це дало змогу покращити анатомічні, естетичні та функціональні показники лікування таких дітей. Ефективність розробленого алгоритму мільтидисциплінарного етапного лікування дітей ВНГП підтверджена показниками рівня експресії мРНК генів, фотограмометрії, МРТ, КТ, клінічними тестами.

Досліджені лого-психолого-педагогічні аспекти розвитку та супроводу дітей із ВНГП. Розроблена, змістовно забезпечена та практично апробована система багатопрофільної психолого-педагогічної корекції психомовленнєвого розвитку таких дітей від народження до повноліття.

Судинні новоутворення тканин ЩЛД  у дітей складають близько 60% від всіх пухлин цієї ділянки. За останні десятиріччя проведене поглиблене вивчення патогенезу судинних новоутворень дозволило розподілити їх на пухлини та вади розвитку. На підставі отриманих результатів досліджень на кафедрі запропоновані додаткові методи діагностики судинних новоутворень, що має вирішальне значення для визначення точного діагнозу, прогнозу і складання плану ведення таких пацієнтів; визначено позитивний ефект при  застосуванні різних видів медикаментозної терапії судинних новоутворень. Це, в свою чергу, дозволило зменшити кількість та об’єм хірургічних втручань на тканинах ЩЛД та досягти максимальних функціональних та естетичних результатів у дітей.

Травматичні пошкодження тканин ЩЛД у дітей становлять 77%. Проблеми діагностики та лікування травм зубів пов’язані з особливостями будови кістки, наявністю зачатків в альвеолярному відростку, резорбцією або неповністю сформованим коренем тимчасового та постійного зубів. Вивчення показників напружено-деформованого стану моделей біомеханічної системи (БС) «зубний ряд-шина-кістка» за допомогою CAD/CAE методів математичного моделювання дозволило визначити вплив і значущість геометричних параметрів, умов навантажень, жорсткість БС, патогенетичні фактори, які впливають на фіксацію шини, оптимальне положення її залежно від наявності зубів та конкретної клінічної ситуації.

Переломи нижньої щелепи – є найбільш поширений вид травматичних пошкоджень кісток лицевого скелету у дітей. Складними для діагностики та дискутабельними у виборі методу лікування, а також різноманітними в проявах посттравматичних наслідків є переломи виросткового відростка нижньої щелепи. Розроблені та впроваджені методи хірургічного лікування, щадної іммобілізації щелеп у дітей з переломами виросткового відростка, дозволили, не пошкоджуючи тканини пародонту, забезпечити одномоментно фіксацію та стабілізацію зубів і щелепи, виключити травму суглобового хряща.

Організація та проведення науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні питання щелепно-лицевої хірургії дитячого віку»,  присвяченої 25-річчю кафедри

Захворювання скронево-нижньощелепного суглобу (СНЩС) анкілозуючого характеру у структурі захворювань ЩЛД становлять в середньому 75% серед всіх уражень суглобу. Вони є найбільш складними в плані діагностики та лікування. Проведені дослідження лягли в основу комплексу діагностичних та лікувальних заходів анкілозуючих захворювань СНЩС, застосування яких в 3 рази знизило кількість їх рецидивів.

Стажування співробітників кафедри в Universidade Federal de Minas Gerais (FUMG), Бразилія

Сучасні підходи до діагностики та лікування запальних процесів ЩЛД у дітей і на сьогодні лишаються актуальними. Вивчені особливості клінічного перебігу, мікрофлори ранового вмісту при запаленні тканин ЩЛД виявили необхідність проведення вірусологічного дослідження, УЗД та МРТ вогнища запалення у такої категорії дітей.

На кафедрі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку підготовлено 13 кандидатів, 6 докторів медичних наук. Результати досліджень співробітників кафедри висвітлені в понад 500 наукових працях, отримано 75 патентів, які впроваджені  в практику щелепно-лицевих стаціонарів Києва, Пермі, Алмати, Львова, Івано-Франківська, Донецька, Дніпропетровська, Фрунзе, Риги, Санкт-Петербургу, Москви, Краснодара, Баку та інших міст. Наукові досягнення неодноразово обговорювались на міжнародних симпозіумах в Німеччині, Голландії, США, Швеції, Італії, Чехії, Англії, Польщі, Кубі, Франції, Японії, Сирії, Кувейті, Бразилії.

 

Яковенко Л.М., д. мед. н., професор, завідувачка кафедри хірургічної

стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку