На засіданні СНГ обговорили реабілацію після мастектомії

02.02.2023

На кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання студентського наукового гуртка на тему «Реабілітація після мастектомії». Засідання було присвячене Міжнародному дню боротьби з онкологічними захворюваннями.

На початку засідання керівниця гуртка, доцентка Марія Овдій підкреслила актуальність теми, оскільки рак молочної залози в структурі онкологічних захворювань в Україні посідає одне з перших місць, а процес реабілітації є довготривалим, трудомістким і потребує участі мультидисциплінарної команди й індивідуального підходу. Також вона зазначила, що регулярні фізичні вправи дозволяють знизити ризик виникнення раку молочної залози на 20%.

Магістрант фізичної терапії Євгеній Максімов виступив із доповіддю про етапи та принципи реабілітації пацієнтів після мастектомії, продемонстрував фізичні вправи, що доцільно застосовувати на етапах відновлення. Своєю чергою майбутня психологиня, студентка медико-психологічного факультету Марія Демидюк розповіла про важливість психологічної допомоги та підтримки даному контингенту хворих. А магістрант фізичної терапії Павло Бойчук провів майстер клас із кінезотейпування, розповів і показав, які саме техніки застосовують при набряку верхньої кінцівки. Студенти-гуртківці мали можливість не тільки познайомитися з даною технікою, а й практично відпрацювати цей навик.

Для підкріплення знань практичними навичками спеціаліст з масажу відділення реабілітації та фізіотерапії консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки Леонід Федорович, який має понад 30 років досвіду роботи, продемонстрував прийоми масажу, що можна застосовувати у пацієнтів із набряком верхньої кінцівки.

 

Кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини