На засіданні СНГ кафедри хірургії №1 учасники вчились накладати ручні міжкишкові анастомози

21.06.2023

Запальні захворювання кишечника – одна з актуальних тем сучасної хірургії, проктології та гастроентерології. Саме цій темі присвятили нещодавнє засідання студентського наукового гуртка кафедри хірургії №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Захід відбувся на клінічній базі кафедри у Київській міській клінічній лікарні №18.

З науково-практичною інтерактивною лекцією перед гуртківцями виступив завідувач кафедри хірургії №1, віцепрезидент Асоціації колопроктологів України, професор Олександр Пойда. Він представив розробки кафедри, поділився матеріалами клінічних випадків та їх успішного лікування, описав тактику лікування, діагностику та класифікацію хвороби Крона й виразкового коліту. Розповів і про методи хірургічних втручань, що розроблені безпосередньо співробітниками кафедри та широко використовуються у клінічній практиці лікарями Республіканського колопроктологічного центру, що створений на базі проктологічного відділення КМКЛ №18. Олександр Пойда наголосив на важливості забезпечення відтворення біологічних програм кожного пацієнта після проведення оперативних втручань на кишківнику, наскільки це є можливим. Також відбулася дискусія між завідувачем кафедри та гуртківцями щодо розвитку різних підходів до лікування запальних захворювань кишечника.

Окрім того, професор провів майстер-клас з накладання ручних міжкишкових анастомозів. Також гуртківцям продемонстрували унікальні розробки кафедри хірургії №1 з накладання однорядного евертованого кишкового шва. Студенти отримали можливість самостійно сконструювати анастомоз між товстою та тонкою кишкою.

Під час засідання науковий керівник СНГ, доцент Владислав Мороз окреслив основні проблемні питання, що безпосередньо стосуються лікування запальних захворювань кишечника в Україні. Принагідно, він привітав гуртківців-випускників нашого Університету 2023 року, подякував їм за кропітку роботу і побажав продовжувати наукову діяльність.

Своєю чергою членкиня гуртка Анна Ковальчук виступила із доповіддю щодо ефективності ендоскопічних методів лікування рубцевих структур товстої та тонкої кишки при хворобі Крона. Вона поділилася інформацією про сучасні методи ендоскопічного лікування, представила результати власних досліджень і розповіла про досвід наукових доповідей на студентських наукових конференціях.

Завершив захід круглий стіл, під час якого всі присутні обговорили перспективи розвитку студентського гуртка та питання сприяння науковому зростанню його учасників.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри хірургії №1