НА НАВЧАЛЬНІЙ МАПІ НМУ НОВА КАФЕДРА – СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ МЕДИЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ

29.10.2020

Інститут післядипломної освіти – один із молодих навчальних підрозділів нашого Університету, який постійно розвивається, тут іде пошук нових форм і методів навчальної і наукової роботи. Так, розпочала свою діяльність новостворена кафедра сучасних технологій медичної діагностики та лікування, яку очолила професор Л.В. Натрус. Основними базами кафедри є Науково-дослідний інститут експериментальної та клінічної медицини і Універсальна клініка «Оберіг». Минуло всього два місяці з того часу, як розпочала функціонувати нова кафедра, але уже здобула популярність серед лікарів України, які бажають пройти курси тематичного удосконалення: «Основи ультразвукової діагностики в гінекології», «Ендоскопічна діагностика і ендоскопічна хірургія передракових захворювань і ранніх стадій раку товстої кишки, їх морфологічна верифікація», «Актуальні питання клінічної біохімії» тощо.

Сьогодні на базі НДІ ЕКМ в очно-дистанційній формі слухачі проходять курс тематичного удосконалення «Актуальні питання лабораторної гематології та онкогематології». Ми стали свідками чергового заняття, де асистент кафедри, лікар-лаборант-гематолог вищої категорії І.М. Рижко демонструвала слухачам особисті риси клітин мієлоїдного лейкозу. Ірина Миколаївна звернула увагу слухачів на морфологічні особливості клітин кісткового мозку, які є дуже важливими для диференційної діагностики в лабораторіях первинної ланки.

Унікальність занять в умовах карантину полягає в тому, що гармонійно поєднуються дві форми навчання – он-лайн і оф-лайн. Це дає змогу поєднати дистанційне навчання із набуттям практичних навичок  безпосередньо в лабораторії кафедри. За регламентом практичних занять із клінічної лабораторної діагностики розгляд матеріалу проводяться під мікроскопом з одночасною трансляцією на GOOGLE MEET платформі. Водночас в аудиторії два курсанти із групи самі працюють із мікроскопом та гематологічним архівом. Паралельно проводиться обговорення відеоматеріалу у формі інтерактивного семінару. Протягом двотижневого курсу усі слухачі мають змогу по черзі взяти участь у практичній роботі, поспілкуватись із викладачами, перейняти їхній досвід та вміння.

 

                                                                      В.Негребецький, газета «Медичні кадри»