На міжуніверситетському засіданні СНГ розглянули питання харчування крізь призму доказової медицини

22.05.2024

Нещодавно на базі кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулось спільне засідання студентських наукових гуртків (СНГ). Гуртківці СНГ цієї кафедри та кафедри терапії стоматологічного факультету НМУ, спільно зі студентами медичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки поглибили знання з питань діагностики захворювань органів травлення, основних принципів здорового харчування як складової здорового способу життя.

Засідання розпочала вступною лекцією «Рослинне харчування: міфи і реальність» професорка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 НМУ, академік Національної академії наук вищої освіти України Валентина Мойсеєнко. В інформативній презентації вона спростувала основні міфи, пов’язані зі здоров’ям та рослинним харчуванням, спираючись на дослідження науковців.

Окрім того, учасники студентських наукових гуртків підготували 15 доповідей на актуальні теми, які й представили перед колегами. Зокрема, третьокурсниці медичного факультету №1 НМУ імені О.О. Богомольця Діана Ластовецька, Єлизавета Кононенко та Валерія Сапун інформували про роль жирів, вуглеводів і фосфору у харчуванні людини, про їхню користь і шкоду. Їхня колега Діана Назаренко представила презентацію «Як солити страви: натрій у складі харчових продуктів, що містять натрій», Ярослава Лопатенко – «Роль селену у харчуванні людини». Студентки 3 курсу Евеліна Латипова та Діана Бондарчук розповіли про дієти – «Кетонова дієта: переваги та недоліки» та «Середземноморська дієта: кому, коли, навіщо?».

Не менш інформативними були презентації третьокурсників медичного факультету № 2 нашого Університету. Тетяна Романюк повідомила про користь для здоров’я продуктів, що містять цинк, Єлизавета Сайгак – про споживання продуктів, що містять магній, Аліна Лось інформувала про вплив на серцево-судинну систему продуктів, що містять калій. Про харчування довгожителів Японії доповідала Аліна Табачук, а Юрій Мамінський та Ілля Новак – «Навіщо кальцій кісткам?» та «Психобіотики: продукти, що впливають на наш емоційний стан».

Зацікавленість у слухачів викликали і доповіді студентів 5 курсу медичного факультету Волинського національного університету Олени Новосад про роль білків у харчуванні людини та Ольги Корнелюк про вплив недостатності і надлишку заліза у складі продуктів.

Модератором засідання виступила староста СНГ кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Анастасія Корчевна. Після кожного виступу відбувалася жвава дискусія. Участь в обговоренні взяв також завідувач відділу гігієни харчування та безпеки їжі Національного наукового центру радіаційної медицини НАМНУ Ігнат Матасару, він інформував про вплив харчування на радіаційну безпеку організму.

У межах міжуніверситетського засідання СНГ увагу майбутніх лікарів акцентували на вагомій ролі збалансованого харчування для організму людини. Не тільки крізь призму енергетичного забезпечення організму, але й з огляду на місце мікроелементів у системі повноцінного функціонування всіх органів і систем.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2