На колегії МОЗ України погодили зміни в організації підготовки в інтернатурі

22.05.2024

На колегії Міністерства охорони здоров’я України, що відбулася під головуванням Міністра Віктора Ляшка, погодили запровадження Електронної системи рейтингового розподілу в інтернатуру та організації підготовки в інтернатурі відповідно до внесених змін до Положення про інтернатуру, запровадження нових магістерських програм, циклів спеціалізації і лікарської резидентури.

Перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров доповів про реформування системи інтернатури та запровадження нових спеціальностей. Члени колегії підтримали рішення Міністерства щодо запроваджених нещодавно змін до Положення про інтернатуру та необхідності розширення кола закладів охорони здоров’я, де може здійснюватися працевлаштування та практична підготовка інтернів. Місця в інтернатуру визначатимуть відповідно до фактичної кадрової потреби медзакладів.

У межах засідання схвалили рішення щодо запровадження магістерських програм за спеціальностями «Терапія мови і мовлення» і «Протезування-ортезування», а також циклів спеціалізації за спеціальностями «Клінічна психологія», «Психотерапія», «Клінічне душпастирство», «Фармаконагляд», «Оцінка медичних технологій».

Окрім того, учасники колегії затвердили Положення про лікарську резидентуру у підготовці лікарів-резидентів за спеціальностями «Нейрохірургія», «Клінічна онкологія», «Онкогінекологія». Вступити до лікарської резидентури можуть лікарі, які завершили підготовку в інтернатурі, склали «Крок 3» не менше, ніж 85%, мають оцінку «відмінно» за результатами складання іспиту з опанування практичними навичками та вміннями в інтернатурі; які мають досвід роботи не менше 1-го року, склали «Крок 3» не менше, ніж 78%, мають оцінку «добре» за результатами складання іспиту з опанування практичними навичками та вміннями в інтернатурі, а також лікарі-спеціалісти, що мають досвід роботи не менше 3-х років (без вимог до успішності за результатами підготовки в інтернатурі).

Нагадаємо, що напередодні у МОЗ України надали інформацію про розподіл місць в інтернатурі у 2024 році. Для рейтингового розподілу запропоновано 823 місця підготовки в інтернатурі за кошти державного бюджету.

Детальнішу інформацію щодо вступу до інтернатури цьогоріч можна отримати за посиланням на нашому сайті.

Пресцентр НМУ за інформацією МОЗ України