На кафедрі щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій НМУ за допомогою 3D-принтерів відновлюють обличчя бійцям з тяжкими пораненнями

29.11.2022

Освоєння технологій комп’ютерного моделювання кісток обличчя в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця розпочалося ще на початку 2000-х. І на сьогодні спеціалісти кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій дуже просунулися у використанні цієї технології для реконструктивно-відновлюваної хірургії. Складні операції по відновленню обличчя зараз проводяться на основі повного цифрового протоколу. Спочатку проводиться комп’ютерна томографія і тривимірне сканування обличчя пацієнта –  отримується точна віртуальна модель. На цій моделі хірург бачить, як зміниться обличчя пацієнта після тих чи інших хірургічних кроків, а також, як зміниться функція щелепи і суглобів.  Наприклад, у комп’ютерній програмі можна прорахувати, як буде рухатися щелепа за використання тої чи іншої конструкції, як вона буде сприймати навантаження.

«Сьогоднішні наші здобутки у реконструктивно-відновлюваній хірургії дозволяють нам відновлювати обличчя людини навіть після важких вогнепальних поранень. Коли, наприклад, щелепу розтрощила куля, або осколком відірвало частину обличчя. 3D-друк та комп’ютерні технології, які ми використовуємо, дозволяють проводити надскладні операції на обличчі. І точність таких втручань настільки висока, що мінімізує ризики і ускладнення для пацієнта. Що важливо, ми відновлюємо не тільки функцію, а й зовнішній вигляд обличчя – так, що пацієнт знову впізнає самого себе у дзеркалі. Нами прооперовано багато поранених, втрачені кістки обличчя: щелепи, вилиці, орбіти  заміщено імплантатами, надрукованими з титану. Після таких травм зазвичай призначається інвалідність, але деякі наші пацієнти військові, вже одужали і повернулися на фронт», – розповідає завідувач кафедри Андрій Копчак.

Також завдяки використанню віртуальної моделі обличчя пацієнта хірургові вже не треба відновлювати пошкоджені частини інтуїтивно. Наприклад, коли ушкоджена орбіта, можна віддзеркалити здорову у цифровій моделі і з максимальною точністю знати, якого результату необхідно досягнути. Далі на комп’ютері моделюються пристрої, які допоможуть це реалізувати в операційній. І найголовніше – після комп’ютерного моделювання друкуються на 3D-принтері пацієнт-специфічні імплантати. Це ті елементи, що будуть відновлювати втрачені кістки, фіксувати кісткові трансплантати, заміщувати втрачені суглоби. При цьому досягається дуже висока точність, яка вимірюється в мікронах. Тому імплантат входить у призначене йому положення як ключ у замок. Операція робиться швидко і дуже точно Технології, які  використовують на кафедрі ЩЛХ НМУ, дозволяють виготовляти і силіконові ектопротези, які відтворюють значні частини м’яких тканин обличчя, коли пластичне заміщення дефекту неможливе.

«Війна змусила нас змінити деякі підходи в реконструктивно-відновній хірургії. Чому змінили, тому що стикнулися з новими викликами через військову травму. Кількість пацієнтів з різних куточків України, яких ми пролікували з вогнепальними пораненнями з початку повномасштабного вторгнення, вже перевищує сотню. З них біля 30-ти – то надзвичайно складні реконструктивно-відновні операції: поранення з втратою однієї чи двох щелеп, вилиці, ока, носа. Тобто це надзвичайно серйозні проблеми. Вогнепальна травма – той досвід, який ми зараз здобуваємо – його дуже мало хто має в Європі. У нас дуже велика кількість пацієнтів, які становлять значну проблему і для багатьох наших дуже досвідчених колег з Європи: в силу важкості випадків. Такі важкі поранення вимагали від нас швидкого пошуку певних модифікацій вже відомих хірургічних підходів і впровадження нових прийомів. Нам довелося набагато ширше застосовувати операції з мікросудинної пересадки клаптів м’яких тканин. Тому що кістки можна відновити титановою конструкцією, але їх треба чимось перекрити. Десь треба взяти м’язи, шкіру замість втрачених – і пересадити. Мікросудинні пересадки найбільш ефективні, тому що вони зберігають кровопостачання до тканин і забезпечують хороше відновлення», ­­­– коментує Андрій Копчак.

Іншими ноу-хау кафедри є застосування факторів росту та стовбурових клітин.

У жовтні кафедра щелепно-лицевої хірургії дала велику доповідь про свої інновації та здобутки, в тому числі з часів війни на Європейському конгресі черепно-щелепно-лицевих хірургів у Мадриді. Виступ мав великий успіх та позитивні відгуки серед європейських хірургів. Європейськи колеги побачили наслідки війни і бомбардування житлових будинків українських міст – понівечені обличчя українців.

Багато європейських щелепно-лицевих хірургів воліють бути в Україні та допомагати українським колегам. Хірурги та фахові асоціації з Фінляднії, Польші, Німеччини з самого початку повномасштабного вторгнення безоплатно надають кафедрі пластини, шурупи, інструменти для проведення складних операцій на обличчі. Бельгійська компанія Materilize, з якою кафедра співпрацює вже багато років, надала надскладне програмне забезпечення для цифрового моделювання. А низка приватних компаній, що здійснює 3D-друк з титану, безоплатно друкують імплантати.

Всі операції для військовослужбовців ЗСУ і тих людей, що постраждали безпосередньо внаслідок ведення бойових дій проводяться на кафедрі щелепно-лицевої хірургії НМУ безкоштовно. Хірурги кафедри буквально повертають нашим героям їх обличчя. А разом з тим, набувають безцінний досвід, яким потім ділитимуться з усім цивілізованим світом.

 

Пресцентр НМУ