На базі НМУ тренери з Польщі провели курс для українських медиків

25.09.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця реалізували курс «Підготовка персоналу відділень невідкладної медичної допомоги в Україні». Інтенсивний тренінг для медичних працівників системи невідкладної медичної допомоги відбувся у вигляді тижневого навчального циклу у співпраці з Варшавським медичним університетом, Повітряною службою швидкої допомоги Польщі та Українською асоціацією анестезіології та інтенсивної терапії. 50 українських медиків з Києва та Київської області відпрацьовували алгоритми роботи з постраждалими в умовах бойових дій та роботи травматологічної бригади.

Масштабний захід у НМУ відвідав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Він ознайомився з роботою Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ, був присутній під час симуляційного навчання слухачів курсу, що відбувалося в умовах наближених до реальних, з відпрацюванням клінічних випадків, які трапляються у щоденній роботі фахівців невідкладної медичної допомоги, поспілкувався з учасниками курсу.

«В умовах повномасштабної війни навантаження на медиків екстренки зросло в рази. Нові умови вимагають нових навичок та зусиль. Дякую Польщі за ту допомогу, яку вона надає Україні в медичній сфері. Навчання та обмін досвідом – це те, що однозначно дозволяє покращити якість медичної допомоги для пацієнтів, а це ще більше врятованих життів. Дякую і нашим медикам, які навіть в цих складних умовах, знаходять час, бажання і можливість удосконалювати свої навички, які дозволять рятувати українських пацієнтів», – зазначив міністр.

За словами ректора НМУ імені О.О. Богомольця Юрія Кучина, наш Університет давно співпрацює з Варшавським медичним університетом та успішно втілює в життя спільні едукаційні проєкти.

«За підтримки наших постійних і надійних партнерів нам вдалося реалізувати новий потужний проєкт, завдяки якому українські фахівці здобули необхідні знання та практичні навички, що базуються на міжнародних стандартах і посилять їхню спроможність у наданні допомоги постраждалим під час війни. Це – надважливі навички для українських медиків і я щиро вдячний колегам за таку підтримку», – зазначає ректор Юрій Кучин.

Своєю чергою продекан, професор Варшавського медичного університету, директор Повітряної служби швидкої допомоги Польщі Роберт Галонзковський відзначає, що саме запити від українських медиків заохочують їх до проведення подібних заходів. Він наголошує, що слухачі курсу отримали достатній багаж знань, аби бути готовими до надзвичайної ситуації та знати, що робити.

Значну підтримку в реалізації курсу організатори отримали від департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації та начальниці департаменту Валентини Гінзбург.

В.о. директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва Наталія Стахова також наголосила на актуальності такого навчально-практичного курсу. Адже в умовах щоденних атак країни-агресора отримання практичних навичок є надзвичайно важливим питанням для наших лікарів.

Так, впродовж тижня досвідчені сертифіковані інструктори з практичним досвідом роботи в екстремальній медицині з-поміж співробітників Варшавського медичного університету та Повітряної служби швидкої допомоги Польщі працювали зі слухачами курсів у малих групах по 10 осіб. Для підвищення фахових компетентностей учасників вони застосовували комбінований підхід. Навчання проходило у формі лекцій і практичних блоків (останні складали 60% від усього заходу).

Учасники тренінгу прослухали лекції про розширену підтримку життєдіяльності у дорослих, проведення спеціалізованих реанімаційних заходів ALS (Advanced Life Support), розширений догляд за пацієнтами, внутрішньолікарняне сортування, тривалий польовий догляд. Під час лекцій інструктори також розповідали про медичні випадки з власного чималого досвіду.

Окрім обов’язкового відпрацювання всіх практичних навичок на сучасних реалістичних манекенах в Навчально-науковому центрі медичних симуляцій нашого Університету, проводилися навчання-симуляції за сценаріями, що максимально наближені до життя. Слухачі курсу відпрацьовували та демонстрували методики вентиляції пацієнта (дорослого та дитини), захисту надгортанних і підгортанних дихальних шляхів, розпізнавали серцеві аритмії, дефібриляційні та недефібриляційні ритми під час серцево-легеневої реанімації (СЛР). Вони вивчали препарати для невідкладної допомоги (з акцентом на СЛР), серцево-легеневу реанімацію в особливих умовах, особливості ведення травмованої вагітної. Також надавали допомогу при пораненнях живота, хребта, тазу, пошкодженні грудної клітки, травмах голови. Використовували ультразвук в обстеженні травмованого пацієнта, зокрема застосовували протокол eFAST (ультразвукове обстеження біля ліжка хворого).

На біологічних матеріалах учасники курсу опановували алгоритми надання невідкладної допомоги при пораненнях грудної клітки, з виконанням голкової торакостомії та дренування. Здійснювали прості хірургічні маніпуляції в опікового хворого та хірургічний захист дихальних шляхів.

Також учасники курсу відпрацьовували отримані навички під час умовного інциденту з масовими жертвами та масовим ураженням у лікарні. Вони готували постраждалих до транспортування, надавали невідкладну допомогу пацієнтам з різними видами травм, які перебували у шоковому стані.

Зважаючи на війну в Україні, значну увагу приділили вивченню тактичної медицини. Учасники ознайомились з особливостями алгоритму MARCH, який визначає пріоритети та порядок дій у наданні допомоги пораненому у бойових умовах. Навчалися, як контролювати масивні кровотечі на полі бою, перевіряли якість зупинки кровотечі за допомогою турнікета, визначали чи потрібно замінити турнікет на давлючу пов’язку чи гемостатик. Також перевіряли дихальні шляхи, якщо постраждалий перебував без свідомості, контролювали дихання. Оглядали постраждалих на наявність травм, надавали відповідну допомогу, евакуйовували поранених.

Учасники виконували й медичне сортування, тріаж. Змоделювавши ситуацію, коли ресурсів для надання допомоги всім і одразу недостатньо, визначали пріоритетність надання допомоги пацієнтам в залежності від складності їхнього стану та ефективно розподіляли надання їм допомоги.

Під час курсу інструктори здійснювали постійне спостереження за учасниками з метою оцінки засвоєння ними практичних навичок, відповідали на численну кількість запитань. Зазначимо, що тренінг розпочинався з попереднього тесту для визначення рівня знань учасників, а завершувався підсумковим тестом, який слугував для перевірки засвоєння знань здобутих під час навчання. Після успішного складання фінального іспиту слухачі отримали сертифікати про завершення курсу.

Всього у заході взяли участь 50 медичних працівників. Серед них – фахівчині Аліна Бабич та Вікторія Марусич. Вони зазначають, що саме ситуація в країні спонукала їх пройти такий курс від закордонних колег, набути нових практичних компетентностей. Світлана Приходько з колегою Анатолієм Метляковим відзначають, що досвід, який отримали учасники курсу, має особливе значення. Адже під час війни у відділення доправляють пацієнтів з мінно-вибуховими травмами і від дій лікарів залежить їхнє життя та здоров’я. Що такий захід на часі стверджує і Катерина Семенченко, вона відзначила різноманіття та практичність навчального курсу. Сергій Солярик зазначає, що курс був дуже інтенсивним, а польські інструктори подавали матеріал так професійно, що все запам’ятовувалося з першого разу. За словами Дарини Смоляк, вона настільки перейнялася симуляційним навчанням під час курсу, що дорогою на навчання підсвідомо моделювала та пропрацьовувала алгоритм дій при найрізноманітніших надзвичайних ситуаціях. Анну Омельяненко курс підкорив практичними блоками, а Дмитра Рибачковського – командною роботою, коли учасники обговорювали та виконували спільно відповідні дії, зокрема й за умов, коли постраждалий перебуває у критичному стані, засвоювали алгоритми ефективного управління персоналом.

Учасники курс «Підготовка персоналу відділень невідкладної медичної допомоги в Україні» відзначають, що скільки б років не працював медик, йому треба постійно навчатися, самовдосконалюватися. А такі заходи є цінним досвідом, що знадобиться у житті кожного.

ФОТОЗВІТ

Пресцентр НМУ