МедичнаПросвіта: до Дня нефролога

27.03.2024

Нирки є одним з найважливіших органів в організмі людини, але іноді в їхній роботі відбувається збій. За медичною допомогою пацієнти, які мають проблеми з нирками, звертаються до лікарів-нефрологів, які діагностують і лікують захворювання. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри нефрології та урології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця інформують про найпоширеніші фактори ризику, пропонують пройти однохвилинний текст, аби дізнатися, чи є у вас ризик виникнення хронічної хвороби нирок. Також нагадують про профілактичні обстеження та за яких симптомів необхідно звернутися до лікаря, щоб вчасно виявити захворювання і не допустити серйозних ускладнень.

Нирки – життєво важливий парний орган, що розташований глибоко в черевній порожнині. Основна його функція – виведення продуктів життєдіяльності шляхом фільтрації крові. Вони видаляють токсини, зайву рідину з організму, підтримують хімічний баланс, виробляють сечу. Допомагають в утворенні еритроцитів, контролю артеріального тиску, збереженні кісток здоровими.

Кожна нирка має близько мільйона крихітних фільтрів – нефронів. Якщо нефрони пошкоджуються, то вони припиняють виконувати свою функцію. На деякий час здорові нефрони можуть взяти на себе додаткове навантаження, але якщо пошкодження продовжується, нефрони, що залишилися, не зможуть достатньо добре фільтрувати кров. Стан, коли нирки поступово втрачають свою функцію, називається хронічною хворобою нирок. В Україні таке захворювання діагностовано у понад 500 тис. осіб.

Однохвилинний текст, щоб дізнатися, чи є ризик хронічної хвороби нирок.

Нефролог – лікар-терапевт, який спеціалізується на хворобах нирок. Він виконує консервативне (медикаментозне) лікування. При показаннях для оперативної корекції – направляє пацієнта до лікаря-уролога.

Чи правдивою є інформація, що:

а) нирки можуть втратити до 90% функцій без будь-яких зовнішніх проявів чи симптомів?

Так, захворювання нирок на ранніх стадіях не мають симптомів, тому варто проходити профілактичні обстеження 1 раз на пів року. За наявності гіпертензії, цукрового діабету, надмірної ваги, спадкової схильності до захворювань нирок можна проходити обстеження частіше, щоб уникнути проблем. Раннє виявлення хвороб нирок дозволяє розпочати лікування до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення. У профілактиці хвороб нирок дуже важливим є вчасне виявлення факторів ризику, що можуть призвести до зниження їх функції.

б) найчастіше хвороби нирок зустрічаються у жінок і людей літнього віку?

Так. Це пов’язано з фізіологічними особливостями будови органів сечовиділення у жінок, тож вони більш схильні до розвитку інфекцій сечовивідних шляхів, ніж чоловіки. У людей літнього віку, зважаючи на фізіологічні зміни в структурі нирки, вони не можуть повноцінно виконувати свої функції.

в) що таке остання стадія хронічної хвороби нирок і замісна терапія?

На останній стадії хронічної хвороби нирки працюють менше ніж на 10% і пацієнтам необхідна замісна ниркова терапія: гемодіаліз (один з методів позаниркового очищення крові) або трансплантація (пересадка нирки від донора). Без такої терапії людина може прожити лише кілька місяців чи навіть тижнів.

г) лікування хвороб нирок можливе у домашніх умовах, народними засобами?

Ні, бо лікування в домашніх умовах без консультації спеціаліста чи народними засобами може призвести до погіршення функції нирок і навіть до швидкої повної втрати їх функції. Не займайтеся самолікуванням!

 

Щорічно 27 березня відзначають професійне свято – День нефролога. Подякуйте лікарям за їхню самовіддану працю і важливий внесок у збереження здоров’я громадян!

Автори: фахівці кафедри нефрології та урології Інституту післядипломної освіти НМУ

Інфографіка: Пресцентр НМУ