#МедичнаПросвіта: до Дня ерготерапевта

27.10.2023

Чи знаєте ви, що ерготерапія – одна із наймолодших спеціальностей медичної галузі, а ерготерапевт – спеціаліст, без якого неможлива повноцінна реабілітація? У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають відповіді на ТОП-10 найпоширеніших запитань, що стосуються важливої складової реабілітаційного процесу.

Що таке ерготерапія і хто такий ерготерапевт?

Ерготерапія, заняттєва терапія – комплекс реабілітаційних заходів в особи з порушеннями психічних або фізичних функцій організму, спрямованих на відновлення її повсякденної діяльності, з урахуванням наявних фізичних обмежень.

Ерготерапевт – це працівник сфери охорони здоров’я, який допомагає людям досягти їх максимально можливого рівня функціонування та незалежності (можливості приймати самостійні рішення) у всіх аспектах життя.

Головний принцип ерготерапії – пацієнтоцентричність. У центрі роботи завжди перебуває конкретна людина, яка має деякі обмеження у виконанні активності.

Комплексний аналіз ситуації дозволяє ерготерапевту зрозуміти, що можна доповнити, змінити, адаптувати в процесі реабілітації та в оточенні людини.

Взаєморозуміння з пацієнтом для ерготерапевта є надзвичайно важливим. Тож людина, яка вирішує стати ерготерапевтом, має бути наділена емпатією. Без розуміння та співпереживання з пацієнтом його проблеми не може бути ефективного лікування.

Які завдання має вирішувати ерготерапевт? Який вплив мають ерготерапевтичні втручання на функціональну здатність громадян?

Завдання ерготерапевта – не досягнення повного одужання хворих (хоча це й бажано), а вирішення тих проблем, що заважають їх одужанню та поверненню до нормального життя.

Засоби ерготерапії допомагають пацієнтові швидше відмовитися від залежності від оточуючих та самостійно виконувати функціональні завдання, пов’язані з його активним повсякденним життям.

Яка різниця між фізичним терапевтом і ерготерапевтом?

Обидва фахівці є клінічними спеціалістами з вищою освітою у галузі охорони здоров’я. Фізичний терапевт більше займається механікою людського тіла, відновленням його функцій. Тоді як ерготерапевт допомагає людям досягти їх максимального рівня функціонування та незалежності, попри наявні обмеження, займається питанням реінтеграції особи в нормальне повноцінне життя.

З якими проблемами у здоров’ї (захворюваннями) громадяни звертаються до ерготерапевтів? Яка роль ерготерапії у відновленні навичок повсякденного життя осіб після різних захворювань?

Ерготерапевт проводить зайняття як із дорослими, так і з дітьми, відповідно до існуючих у них обмежень.

Ерготерапія також входить до складу програм для осіб, які страждають від психічних захворювань.

Роль ерготерапевта полягає у тому, щоб відновити повністю або за можливості повсякденні навички пацієнта, зокрема самостійно:

  • виконувати гігієнічні процедури (прийом душу, ванни);
  • доглядати за тілом (гоління, догляд за волоссям, ротовою порожниною, користування косметикою тощо);
  • користуватися туалетом;
  • одягатися;
  • приймати їжу (жувати, ковтати, користуватися столовим приладдям);
  • активно пересуватися та переміщати предмети;
  • користування допоміжними засобами та здійснювати догляд за ними.

Ерготерапевт також допомагає відновити сексуальну активність пацієнта.

Чи мають заняття з ерготерапевтом бути щоденнними? Хто визначає їх кількість та тривалість? Заняття індивідуальні чи групові?

При виражених функціональних порушеннях пацієнт потребує щоденних занять з ерготерапевтом. Ерготерапевт визначає кількість, тривалість, регулярність занять (відповідно до наявних функціональних порушень у пацієнта, періоду, рухового режиму, на якому він перебуває).

Більшість занять проводиться індивідуально, однак за потреби може застосуватися і груповий метод, якщо він зможе покращити ефективність розробленої програми відновлення для хворого.

Які терміни досягнення результатів під час занять з ерготерапевтом? Що важливо врахувати для активної реабілітації?

Всі терміни досягнення результатів під час занять з ерготерапевтом залежать від наявних функціональних порушень у хворого, супутніх захворювань, його мотивації, психологічного стану тощо.

Чи є протипоказання до ерготерапії?

Протипоказанням до ерготерапії є:

нестабільний соматичний стан хворого, який потребує постійного лікування та лікарського спостереження в умовах стаціонару;

порушення рівня свідомості;

декомпенсований стан хворого з боку будь-якої системи органів, загострень хронічних захворювань;

нестабільність кісткових сегментів/уламків після перенесених травм опорно-рухового апарату, хребта;

наявність активних вірусних, бактеріальних інфекційних захворювань;

психічні розлади, що супроводжуються поведінкою, яка загрожує безпеці самого пацієнта та оточуючих людей;

всі форми туберкульозу в активній стадії.

Чи справді професія ерготерапевта є однією з пріоритетних в умовах війни?

Так, професія ероготерапевта справді є однією з пріоритетних в Україні, особливо в умовах війни. Це пов’язано, зокрема, з великою кількістю поранених серед військових і цивільного населення, які мають тривалі, а інколи й постійні функціональні порушення. Ці порушення проявляються в обмеженні в діяльності та участі (проблеми, яких може зазнавати особа при залученні до різних життєвих ситуацій), самообслуговуванні, активному способі життя та професійній діяльності. Саме ерготерапевти можуть допомогти у подоланні цих проблем.

Чи має свої особливості ерготерапія для військовослужбовців?

Так, оскільки військовослужбовці після отриманих травм майже завжди хочуть повернутися до професійної діяльності, що має свою специфіку. Це потрібно враховувати ерготерапевту під час вибору заняттєвої діяльності, щоб швидше відновити їхні професійні навички. Крім того, майже завжди складні функціональні порушення супроводжуються психічними розладами, що також треба враховувати під час занять.

Чи правдива інформація, що ерготерапевт:

а) може надавати допомогу пацієнту навіть у реанімаційному відділенні?

Ерготерапевти можуть розпочати працювати у реанімаційному відділенні, де вони займаються сенсорною стимуляцією, профілактикою сенсорної депривації, переключенням пацієнта на доступну йому рухову активність.

б) може навчати медичний персонал та родичів хворого особливостям догляду за пацієнтом?

На початку захворювання або травми пацієнти з обмеженнями в повсякденній діяльності та активності потребують догляду та опіки. Тому важливо, щоб ерготерапевт провів бесіду та навчання з медичним персоналом, родичами, які будуть допомагати хворому виконувати завдання у реабілітаційному процесі.

в) застосовує комплексний підхід при наданні допомоги пацієнту?

Ерготерапевт під час роботи з хворим застосовує комплексний підхід, використовує сучасні ерготерапевтичні методики та засоби, які допомагають покращити хворому функціональні та повсякденні аспекти життя.

г) допомагає громадянам з когнітивними порушеннями (аутизм) та емоційними ураженнями (ПТСР, депресія)?

Ерготерапевти працюють з пацієнтами, які мають когнітивні порушення (аутизм), емоційні ураження (ПТСР, депресія), намагаються їх «заспокоїти» та зосередити їхню увагу на повсякденних життєвих навичках і продуктивних заняттях. Ерготерапевт насамперед проводить професійний аналіз різних видів діяльності, які пацієнт може виконувати щоденно. На основі цих спостережень спеціаліст аналізує, які дії має освоїти пацієнт. Тобто намагається зрозуміти, чим конкретно викликана проблема, та встановлює абсолютно конкретну ціль – здолати її. Під час занять застосовуються різні види терапії.

 

Автори: фахівці кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини НМУ

               Інфографіка: Пресцентр НМУ