МАЙСТЕР-КЛАСИ НА “МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ 2016”

08.11.2016

28 жовтня 2016 року в рамках «Міжнародної конференції молодих науковців 2016» було проведено 11 майстер-класів із різних галузей медицини:
1. «Scientific writing – Секрети успіху»
2. Особливості КТ/МРТ діагностики
3. Основи лапароскопії
4. Диференційна діагностика висипів при інфекційних хворобах
5. Клітини майбутнього
6. Техніка ПЛР
7. Мінімально-інвазивна ендодонтія у дітей: пульпотомія із застосуванням сучасних матеріалів
8. Треніг з тактичної медицини
9. Тренінг з BLS
10. Експериментальна операція на кролику
11. VetLab

Перший майстер-клас – «Scientific writing – Секрети успіху» пройшов у морфологічному корпусі в лекційній аудиторії №2 імені В.О. Караваєва. Науковим консультантом був начальний науково-дослідної частини, к.мед.н. Андрій Дінець. Кількість учасників: 27 студентів з НМУ імені О.О. Богомольця та з інших медичних університетів. Під час презентації Андрій Дінець розповів про типи статей; шляхи визначення актуальності обраної теми дослідження; критерії якісної статті; структуру публікації та тлумачення кожної з її частин; правила подачі статей до друку.
Відгук учасниці майстер-класу – студентки 4 курсу, медичного факультету №2, Алли Витищенко:«Протягом заходу студенти дізналися про написання та правильне оформлення майбутніх робіт, особливості методів опрацювання результатів досліджень. Адже світ не стоїть на місці, все постійно розвивається і ми маємо це знати для того, щоб наші манускрипти не тільки потрапили до редакції журналу, а ще й обов’язково були опубліковані. Завдяки цьому заходу ми, студенти-медики, усвідомили всю важливість та реальність удосконалення себе як особистості через написання наукових робіт. За словами наукового консультанта майстер-класу, Андрія Дінця, всі публікації, чи то студента, чи інтерна, чи вже лікаря це репутація на медичній науковій ниві, і особливо важливо, щоб кожен прагнув як до самовдосконалення, так і до розширення кордонів медичної науки в Україні».
Приємним моментом було також нагородження абсолютно всіх учасників майстер-класу сертифікатами за учать. Сподіваємося, що те натхнення і прагнення до написання наукових робіт, що в нас з’явилася, реалізує себе на сторінках найкращих наукових медичних видань як нашої країни, так і світу в цілому».

Майстер клас «Особливості КТ/МРТ діагностики» пройшов в «ННЦ Інститут кардіології імені М.Д Стражеска», у відділенні функціональної діагностики. Науковими консультантами МК стали професори С.В. Федьків та к.м.н. О.В. Бачинський. Кількість учасників: 25 студентів. Фахівці одночасно провели 2 паралельних заняття з практичних навичок КТ- та МРТ-діагностики. Кожна група студентів отримала унікальну можливість побачити зсередини кабінет магнітно-резонансного томографа та мультиспірального комп’ютерного томографа. Учасники майстер класу розглянули цікаві клінічні випадки безпосередньо за пультом управління. Кожен студент брав участь у верифікації певної патології, зображеної на знімках, а саме: інфаркт міокарда, міокардит, ТЕЛА, геморагічний/ішемічний інсульт, амілоїдоз нирок, астроцитома, аневризма дуги аорти та інші.

В рамках Конференції був проведений цікавий майстер-клас з основ лапароскопії від асистента кафедри дитячої хірургії НМУ імені О.О. Богомольця Олега Годика на базі Навчального центру ендоскопічної хірургії «Эндофорс». Перед початком практичних тренування відбулася цікава лекція “Особливості малоінвазивної хірургії дитячого віку”. Кількість слухачів: 15 студентів.

Майстер-клас «Диференційна діагностика висипів при інфекційних хворобах» пройшов в лекційній аудиторії №4 імені В. Юричка в морфологічному корпусі НМУ імені О.О. Богомольця. Кількість учасників: 97, 60% з яких – студенти з інших міст. Науковими консультантами були декан медичного факультету №3, професор Оксана Виговська та доцент Людмила Палатна.

Майстер-клас “Клітини Майбутнього” відбувся в приватному банку стовбурових клітин «Гемофонд» (пер. Лісозахисний, 5 ). Науковим консультантом майстер-класу була Ольга Маслова. Протягом заходу 20 учасників AYMSConf 2016 побували в одному з найсучасніших сімейних банків пуповинної крові України, дізнались про стовбурові клітини пуповинної крові, де і як саме їх використовують для лікування різних захворювань. А також побували в сховищі, де побачили всі тонкощі техніки зберігання стовбурових клітин.

Майстер-клас «Техніка ПЛР» був організований Науково-дослідним інститутом експериментальної та клінічної медицини НМУ імені О.О. Богомольця. Науковим консультантом майстер-класу була директор НДІ, професор Лариса Натрус. Кількість слухачів МК: 19 студентів. Протягом заходу учасники отримали унікальну змогу поглибити знання про один із найсучасніших, найточніших методів лабораторних досліджень – проведення полімеразної ланцюгової реакції. І що набагато важливіше, після вступної лекції студенти змогли відточити свої навички з цієї методики: вони здійснили підготовку ДНК та проведення кількісної ПЛР в реальному часі. Наприкінці МК учасникам пояснили способи аналізу результатів проведеного дослідження..

Майстер-клас «Мінімально-інвазивна ендодонтія у дітей: пульпотомія із застосуванням сучасних матеріалів» пройшов в конференц-залі стоматологічного корпусу НМУ імені О.О. Богомольця. Наукові консультанти – декан стоматологічного факультету, професор Наталія Біденко та аспірант О.І. Лютіков. Протягом МК студентам демонстрували інформацію про максимально щадне видалення уражених тканин, навіть якщо йдеться про ендодонтичне лікування, переконали в тому, що пульпотомія на сьогодні є «золотим стандартом» лікування пульпітів у дітей у всьому світі. Майстер-клас дав можливість всім учасникам практично оволодіти методом пульпотомії у дітей на натуральних видалених зубах із застосуванням сучасних підходів і матеріалів. Кількість учасників: 15 студентів із Києва, Дніпра, Вінниці, Сум та Полтави.

Майстер-клас «Тренінг з тактичної медицини» пройшов в санітарно-гігієнічному корпусі НМУ імені О.О. Богомольця в лекційній аудиторії №1 імені М.М. Амосова. МК був організований платформою #INgenius як партнером конференції AYMSConf 2016 спільно з 44 Навчальним центром. На цей захід зареєструвалася рекордна кількість учасників – 105 осіб. Зустріч була насичена корисною інформацією, прикладами з життя та відпрацюванням практичних навичок. На проханнями студентів, тренерам довелося провести додаткову годину демонстрації практичних навичок.

Майстер-клас «Тренінг з BLS» пройшов у тренінговому центрі Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця в морфологічному корпусі університету. Науковим консультантом став випускник НМУ імені О.О. Богомольця, сертифікований інструктор Дан Лізин. Кількість учасників: понад 20 осіб. Протягом МК всі слухачі змогли відпрацювати навички із базового підтримання життя на сучасних фантомах, дізналися багато цікавих фактів, обговорили правильну тактику проведення BLS та основні помилки, яких необхідно уникати при цьому.

Майстер-клас «Експериментальна операція на кролику» був організований кафедрою ортопедії і травматології НМУ імені О.О. Богомольця, науковим консультантом став завідувач кафедрою, професор Олександр Бур’янов. При підготовці до МК було проведена низка експериментальних операцій та зняте навчальне відео, яке було продемонстроване під час майстер-класу. Зокрема, ведучі детально пояснили техніку накладання судинного та епіневрального швів при травмі кінцівок. Учасники майстер-класу залишилися дуже задоволеними та висловили вдячність організаторам за дуже цікаву та інформативну зустріч.

Останній майстер-клас був присвячений експериментальній хірургії. МК «VetLab» включив у себе проведення аорто-аортального анастомозу на кролику. Організатори – хірургічний клуб «Armata manus». Майстер-клас проходив в експериментальній операційній в Національному інституті раку. Науковим консультантом став випускник НМУ імені О.О. Богомольця Д.В. Шамрай. Захід відвідало 22 учасники AYMSConf 2016. Кожен мав змогу побачити техніку накладання мікросудинного анастомозу, задати будь-які питання операційній бригаді чи анестезіологу. Після цього всі учасники за бажанням могли приєднатися до засідання хірургічного гуртка клубу, який проходив на базі кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії НМУ імені О.О. Богомольця, де взяли участь в дискусії на тему ургентної хірургії защемлених гриж, неварикозних кровотеч ШКТ та кишкової непрохідності.

СНТ імені О.А. Киселя