МАЙСТЕР-КЛАС З ОСОБЛИВОСТЕЙ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ З ПОЛІТРАВМОЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

30.11.2022

29 листопада на базі НДСЛ Охматдит відбувся черговий майстер-клас на тему: «Особливості надання медичної допомоги дітям з політравмою в умовах воєнного часу», що приурочений до Міжнародного Дня Педіатра та Дня медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Спікером заходу виступив доцент кафедри дитячої хірургії НМУ, дитячий лікар-хірург – Олександр Карабенюк. Він детально проаналізував слухачам поняття травма та політравма. Акцентував увагу на класифікації й оцінці тяжкості травм, педіатричній шкалі травм, критеріях для вибору хірургічної тактики, періодах травматичної хвороби та особливостях використання апарату зовнішньої фіксації. А ще зазначив, що дуже важливою складовою при наданні медичної допомоги дітям з політравмою є командна робота.

Олександр Вікторович розповів присутнім про перших постраждалих у лютому 2022 року; розказав про переїзд до нового хірургічного корпусу НДСЛ Охматдит і оперування у відділеннях лікарні під час активних воєнних дій. Також розкрив особливості роботи відділення невідкладної допомоги за принципом ATLS при масових поступленнях постраждалих.

Майстер-клас носив практично-орієнтований характер і містив велику кількість ілюстративного матеріалу у вигляді аналізу клінічних випадків при мінно-вибухових травмах і множинних кульових пораненнях у дітей різного віку. Отримані знання учасники закріпили вибором алгоритму дій при різних клінічних ситуаціях політравми у дітей.

Цей захід зібрав велику кількість учасників з різних курсів і факультетів, починаючи з першокурсників і закінчуючи лікарями-інтернами.

Враховуючи актуальність і нагальність розглянутої проблематики, велику кількість бажаючих та увагу до даної теми, в подальшому буде впроваджено низку лекцій і майстер-класів з питання політравми у дітей.

 

Кафедра дитячої хірургії, медичний факультет №3