Майбутні лікарі складали ОСКІ-2 за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація»

17.05.2024

14-15 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася випускна атестація студентів 6 курсу факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України, вихованців кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини. На восьми, облаштованих у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ станціях, здобувачі вищої медичної освіти продемонстрували високий рівень фазових компетентностей.

Іспит вимагав від студентів вміння застосовувати отримані під час навчання знання на практиці. Вони демонстрували набуті навички у різних напрямках фізичної терапії: обстеження, оцінювання, втручання при різних нозологічних патологіях і клінічному реабілітаційному менеджменті. Підтримати випускників завітали проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, деканка факультету підготовки лікарів для ЗСУ Наталія Козак, начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко.

У межах проведення іспиту було створені максимально наближені до реальних умови, аби студенти якнайкраще могли продемонструвати комунікаційні навички з пацієнтом, вміння збирати анамнез, робити обстеження (базові практичні та мануальні навички). Саме такий підхід є не тільки елементом оцінки знань і вмінь студентів, але й елементом навчання, трансформації теоретичних знань і практичних навичок у фахові професійні компетентності.

Для ефективної організації роботи на станціях були задіяні стандартизовані пацієнти. Студенти виконували завдання за однакових умов і складності, максимально наближених до клінічних, протягом однакового проміжку часу. Вони оцінювали рухливість у суглобах, стан м’язової системи, динамічну стійкість і здатність до переміщення неврологічного хворого. Окрім того, у межах іспиту майбутні фізичні терапевти демонстрували навички постізометричної релаксації м’язів, позиціонування та переміщення неврологічного хворого, навчання та переміщення травматологічного хворого на милицях.

Загалом на ОСКІ-2 майже всі студенти продемонстрували високий рівень знань і практичних навичок. Це дає надію, що у майбутньому вони сумлінно виконуватимуть професійні обов’язки, продовжать працювати за отриманою кваліфікацією як фізичні терапевти, чим укріплюватимуть імідж НМУ імені О.О. Богомольця, як лідера медичної освіти.

За інформацією факультету підготовки лікарів для ЗСУ