Магістерська програма «Громадське здоров’я» отримала зразкову акредитацію

19.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця завершено акредитацію освітньо-професійної програми «Громадське здоров’я» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Програму розроблено проєктною групою Університету згідно з сучасними світовими і європейськими стратегіями формування кадрів для системи громадського здоров’я та акредитовано з визначенням «зразкова».

Освітньо-професійна програма «Громадське здоров’я» розроблялася згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Європейської асоціації шкіл громадського здоров’я (ASPHER). У ній враховано досвід провідних європейських університетів з питань підготовки людських ресурсів для системи громадського здоров’я, зокрема університетів Польщі та Швеції, де проходили стажування співробітники НМУ імені О.О. Богомольця.

Програма повністю відповідає стандарту вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для другого (магістерського) рівня вищої освіти, є унікальною за змістовим наповненням, містить інноваційні підходи та охоплює найкращі сучасні практики підготовки магістрів громадського здоров’я. Органічно поєднані навчальні складові освітньої програми дозволяють сформувати у випускників необхідні компетентності для надання послуг і виконання основних оперативних функцій громадського здоров’я. Такі фахівці займаються здоров’ям населення, детермінантами, що на нього впливають, здатні вирішувати складні завдання і проблеми галузі.

Практико-орієнтоване навчання за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» у нашому Університеті забезпечує оволодіння майбутніми лікарями фахових компетентностей під час практичних заняттях, до проведення яких залучаються роботодавці і провідні фахівці сфери громадського здоров’я. Також унікальними є можливості проходження виробничої практики у провідних установах системи громадського здоров’я – Центрі громадського здоров’я МОЗ України та Київському міському центрі контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Освітньо-професійна програма «Громадське здоров’я» відкриває широкі можливості для поєднання навчання і досліджень шляхом виконання магістерських робіт на базі структурного підрозділу НМУ імені О.О. Богомольця – Інституті гігієни та екології. Ця установа має акредитацію Національного агентства з акредитації України на відповідність вимогам до компетенції випробувальних лабораторій ISO17025:2019. Також здобувачі вищої освіти у нашому Університеті мають можливість брати участь у проєктах міжнародної мобільності, зокрема й у рамках проєкту Програми ЄС Erasmus+, національних і міжнародних наукових форумах, роботі численних студентських наукових гуртків.

Розробка освітньо-професійної програми «Громадське здоров’я» відбувалася за потужної підтримки з боку керівництва Університету, а її акредитація Національним агентством з забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) є надзвичайно важливим і відповідальним етапом. Засвідчує відповідність програми, за якою навчаються студенти, сучасним стандартам освіти, оцінює її здобутки, якість освіти за цією програмою. Визнання високої якості освітнього процесу в НМУ з підготовки фахівців громадського здоров’я є потужним стимулом до подальшого вдосконалення та роботи.

Вітаємо колег із відмінним визнанням їхньої діяльності!

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри громадського здоров’я