ЛІКАР-ХІРУРГ З БОЙОВИМ ДОСВІДОМ ПРОВІВ МАЙСТЕР-КЛАС З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ

07.12.2022

Майже 150 бажаючих зареєструвалися для участі у майстер-класі з тактичної медицини, що 5 грудня організувало Товариство молодих вчених і спеціалістів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Студентство та молодих науковців зацікавила актуальність теми заходу і нагода отримати практичні поради від лікаря-хірурга, який неодноразово побував у зоні бойових дій і пройшов справжнє бойове хрещення, надаючи медичну допомогу воїнам Збройних Сил України.

Микола Коротя – вихованець нашого Університету, асистент кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії. Вже протягом чотирьох років він періодично перебував у зоні зіткнення з окупаційними російськими військами у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова – надавав їм першу невідкладну допомогу та здійснював кваліфікований медичний супровід поранених. Повномасштабна ворожа агресія застала його на Чернігівщині. З перших днів війни він був у складі територіальної оборони області, а згодом у батальйоні «Госпітальєри». Пройшовши вишкіл з тактичної медицини, Микола заснував спеціальний підрозділ медичного призначення – «СКЛІФ», запросивши до нього кращих колег з різних напрямків медицини. Сьогодні в їхньому розпорядженні сучасний автореанімобіль, обладнаний необхідною апаратурою для підтримання життєдіяльності організму людини й інше провідне медичне оснащення.

Спікер поділився особистим досвідом з учасниками заходу: як правильно діяти в складних ситуаціях під час ворожих обстрілів і бомбардувань; як зупинити кровотечу при пораненні; розкрив алгоритми надання першої невідкладної допомоги у бойових умовах. На конкретних прикладах з власного досвіду, продемонстрував оптимальні дії лікаря у бойових ситуаціях.

Друга частина майстер-класу була насичена практичною інформацією – всі учасники відпрацьовували навички накладання турнікетів, джгутів, бандажів, а також виконання інших медичних маніпуляцій, спрямованих на збереження життя людини.

 

За інформацією Товариства молодих вчених і спеціалістів НМУ