КРИЗОВИЙ ЦЕНТР МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

17.07.2014
Кризовий центр медико-психологічної допомоги
Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України
та
Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

В нашій країні склалася складна суспільно-політична ситуація, та зростає відповідальність всіх фахівців, які можуть позитивно вплинути на процеси, що викликають стресові стани населення, а головне — допомогти в першу чергу людям не просто вижити, зберігши свої цінні якості, а і розкрити свій потенціал і таким чином ініціювати позитивні зміни в суспільстві. '
Співробітники Інституту психології імені Г. С. Костюка та співробітники кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, з перших днів складної ситуації, беруть активну участь у наданні психологічної допомоги співвітчизникам, державним та силовим структурам.
Впродовж декількох місяців протистояння на Майдані більше 20-ти науковців Інституту та співробітників кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ регулярно надавали допомогу учасникам Майдану на волонтерських засадах. На базі цієї групи спільними зусиллями Інституту психології імені Г.С.Костюка та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, за підтримки Товариства психологів України та Української асоціації лікарів-психологів, рішенням вченої ради Інституту (Протокол №1 від 03.02.2014р.) та вченої ради медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця (Протокол №6 від 13.02.2014р.) створено постійно діючий «Кризовий центр медико-психологічної допомоги».
Огранізатором та науковим консультантом Центру став Академік НАПН України, Директор Інституту психології імені Г.С.Костюка, Декан медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця, доктор психологічних наук, професор Максименко Сергій Дмитрович.
Було організовано відбір, навчання і стажування волонтерів для роботи в Кризовому центрі (30 чол.) та «Телефоні довіри» (36 чол.) і відкрито гарячу лінію «Телефон довіри» з цілодобовим чергуванням волонтерів(3 лінії, основні мобільні оператори) та очне консультування з надання психологічної та психотерапевтичної допомогибезпосередньо громадянам на безкоштовних засадах у приміщеннях Інституту та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця.
Допомога в Кризовому центрі надається за такими напрямами:
              Невідкладна консультативна та інформаційна допомога людям, які знаходяться в кризовому стані чи проблемній ситуації.
·                   Консультативно-психологічна, психотерапевтична, психокорекційна допомога дітям, батькам та дорослим (індивідуальна та групова робота);
·                   Спеціалізація волонтерів, психологів, соціальних працівників до роботи з гострою травмою та ПТРС.
Також, зважаючи на реальну загрозу територіальній цілісності та незалежності України, розуміючи необхідність посилення наукового-практичного потенціалу Збройних сил України в галузі психолого-гуманітарної сфери, та з метою підвищення ефективності психологічного забезпечення Збройних сил України для протидії військовій агресії та з терористичними угрупуваннями, у березні вченою радою Інституту психології (Протокол №3 від 27.03.2014р.) та вченої ради медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця (Протокол №7 від 13.03.2014р.) прийняте рішення про організацію науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України.
На виконання цього рішення було:
1.                Сформовано волонтерську групуз надання науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України.
2.                Організовано науково-практичну співпрацю із Державною прикордонною службою України(на основі звернень Адміністрації Державної прикордонної служби України від 29.05.2014);
3.                Укладено договір про співпрацю з Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних сил України(на основі звернень Міністерства оборони України, головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України від 17.06.2014 та 08.07.2014). Предметом Договору стало співробітництво у сфері практичних, аналітичних, методологічних та методичних аспектів психологічного забезпечення діяльності військовослужбовців Збройних сил України в умовах протидії гібридної військовій агресії.
В зв’язку з рішенням про організацію науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України роботу «Кризового центру медико-психологічної допомоги» було доповнено такими практичними заходами:
1.                Методична та психодіагностична робота з військовими психологами та військовослужбовцями:
              діагностика негативних психологічних станів та розладів військовослужбовців, які зумовлені участю в збройному конфлікті;
              методичне забезпечення психологічної реабілітації військовослужбовців;
              методичне забезпечення підготовки військових психологів;
              психолого-аналітична та психолого-прогнозувальна робота тощо;
 
2.                Проведення комплексу психологічних та соціальних заходів, спрямованих на профілактику та реабілітаційну роботу з військовослужбовцями:
              інформування рядового та офіцерського складу з питань гострої травми та її наслідків з метою профілактики;
              формування навичок надання першої психологічної допомоги один одному;
              підготовка військових психологів до роботи в умовах військових дій (робота з масовою гострою травмою);
              проведення індивідуальної та групової роботи з актуальними проблемами військових;
              психологічний супровід загонів, що готуються до виїзду в зони бойових дій.
 
3.                Консультативна та психотерапевтична робота:
              психотерапевтичний супровід поранених бійців, які брали участь в оперативно-бойових діях;
              робота з ПТСР;
              робота з родинами постраждалих.
 
Для участі в організації групової та індивідуальної роботи, надання психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції, на червневих Вчених радах Інституту та медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця було прийняте рішення про створення мобільної групи волонтерів співробітників Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця(Протокол №6 від 26 червня 2014 року, Протокол №10 від 26 червня 2014року).
На виконання заходів, запланованих Генеральним штабом Збройних сил України (№ 335/3555 від 08.07.2014), з метою підвищення ефективності морально-психологічного забезпечення, відновлення морально- психологічного стану особового складу визначених військових частин (підрозділів) та надання дієвої допомоги у вирішенні проблемних питань під час виконання завдань за призначенням, створено три позаштатні групи психологічного забезпечення.
В результаті вище окресленої діяльності очікуються практичні та науково-дослідницькі результати:
              підвищення ефективності надання психологічних послуг населенню в умовах сучасної гібридної війни (доступність послуг в будь-який час по всій території України);
              зняття емоційної напруги та підвищення рівня соціальної адаптації у населення м. Києва, України;
              надання кваліфікованої психологічної допомоги людям, які знаходяться в кризових ситуаціях, посттравматичних станах тощо;
              профілактика кризових та суїцидальних станів.
 
 
 
Контакти:

«Кризовий центр медико-психологічної допомоги»:
вул.. Паньківська 2, каб.3
Графік роботи: кожного буднього дня з 11 до 18 безкоштовно,
тел. 044 288-33-85
 
«Кризовий центр медико-психологічної допомоги»:
вул.. Пушкінська 22, Фармацевтичний корпус НМУ, 2 поверх, кафедра загальної і медичної психології та педагогіки, каб.203
Графік роботи: кожного буднього дня з 11 до 18 безкоштовно, за умови попередньої реєстрації
тел. 050 773 11 58
 
Телефон довіри – психологічна підтримка та допомога:
044 288 33 48, 099 632 18 18, 093 609 30 03, 068 770 3 770
 
Декан медико-психологічного факультету
Національного медичного
університету імені О.О.Богомольця,
Директор
Інституту психології імені Г.С.Костюка,
Академік НАПН України,
д.психол.н., професор
С.Д.Максименко