Коротко про головне: що має знати абітурієнт про складання НМТ-2023

25.05.2023

Зважаючи на воєнний стан, в Україні замість ЗНО вступ до вищих навчальних закладів здійснюватиметься за результатами національного мультипредметного тесту (НМТ), що відбуватиметься у форматі онлайн. Інформацію про те, що треба знати абітурієнтам для складання тесту, наводимо далі.

Як дізнатися про місце проведення НМТ

Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку проведення основних сесій НМТ у вашому персональному кабінеті з’явиться запрошення з інформацією про дату, час (за київським часом), місце проведення тестування.

Місце проведення тестування

НМТ відбуватиметься у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), що створені у населених пунктах, як в Україні, так і за її межами.

Які документи треба мати з собою для участі в НМТ

– сертифікат НМТ (самостійно сформувати його в персональному електронному кабінеті та роздрукувати)

– паспорт (для допуску до екзаменаційного центру)

– запрошення

Терміни проведення НМТ

Загалом передбачено дві сесії тестування:

– основна відбудеться протягом 5–23 червня;

– додаткова – протягом 11–24 липня.

Завдання з яких предметів міститиме НМТ

НМТ міститиме три блоки тестових завдань, зокрема, з двох обов’язкових навчальних предметів (українська мова і математика) та предмета на вибір (історія України, біологія, хімія, фізика, одна з іноземних мов – англійська, німецька, французька або іспанська).

Скільки часу відведено на складання НМТ

180 хвилин – тобто по 60 хвилин на кожний, але час між блоками учасник розподілятиме самостійно.

Коли стане відомо про результати

Після завершення виконання всіх завдань НМТ ви одразу побачите свої результати на екрані. Однак для конкурсного відбору знадобляться результати виконання завдань з кожного предмета, переведені у шкалу 100–200 балів (відповідні таблиці затверджені МОН України). Тож одразу після тестування ви дізнаєтеся не тільки кількість набраних вами тестових балів, а й зорієнтуєтеся в тому, якими є ваші результати для вступу.

Чи можна перескласти НМТ під час додаткової сесії

Кожен учасник має можливість пройти тестування лише один раз. Перескласти під час додаткової сесії можливості не передбачено, у ній братимуть участь лише ті зареєстровані учасники, що з поважних причин не змогли пройти НМТ під час проведення основної сесії.

Пресцентр НМУ