Колектив кафедри педіатрії №2 створив новий навчально-методичний посібник

11.03.2024

Нещодавно авторський колектив кафедри педіатрії № 2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця підготував та видав навчально-методичний посібник «Педіатрія» (неонатологія, гематологія, ендокринологія). Видання стане корисним для студентів медичних факультетів закладів вищої освіти, лікарів-інтернів та викладачів.

У посібнику за редакції завідувача кафедри педіатрії №2, професора Олександра Волосовця висвітлено методичні засади викладання навчальної дисципліни «Педіатрія з дитячими інфекційними хворобами» за модулями «Неонатологія», «Дитяча гематологія» та «Дитяча ендокринологія». Значну увагу приділено найбільш поширеній патології неонатального періоду та особливостям перебігу гематологічних та ендокринних захворювань у дитячому віці.

У колективній праці представлено визначений обсяг необхідних компетенцій, котрими повинен оволодіти здобувач вищої медичної освіти у процесі вивчення розділів педіатрії. Тут є відповіді на питання, які  необхідно приймати рішення у складних клінічних ситуаціях у дітей різного віку на засадах соціальної відповідальності, правових та етичних норм. Посібник підготовлено відповідно до робочого навчального плану і програми  з педіатрії для студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».
На сучасному рівні описано методологію викладання курсу практичних занять за вищевказаними розділами.

У виданні здійснено акцент на опануванні студентами знаннями та вміннями, здатністю приймати рішення щодо медичної допомоги при невідкладних станах у дітей. У посібнику також є матеріали для самостійної роботи, до кожного практичного заняття надано тестові завдання і ситуаційні задачі.
У розділі «Рекомендована література та інформаційні ресурси» вказано основні використані та рекомендовані джерела для поглибленого вивчення цієї дисципліни. Представлені у ньому матеріали базуються на сучасних даних щодо питань етіології, патогенезу, класифікації, діагностики, клінічного перебігу, протоколів лікування та методів профілактики зазначеної патології.

Автори переконані у тому, що навчальне видання стане корисним для студентів медичних факультетів закладів вищої освіти, лікарів-інтернів та викладачів і сприятиме грунтовному засвоєнню та викладанню програмного матеріалу за навчальною дисципліною «Педіатрія з дитячими інфекційними хворобами».

Книгу можна замовити на сайті видавництва: www.medprint.com.ua

Пресцентр за інформацією кафедри педіатрії №2