КЕРІВНИКИ УНІВЕРСИТЕТУ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ПРОФЕСОРА В.О.КАРАВАЄВА З НАГОДИ 210-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ ЙОГО НАРОДЖЕННЯ, ПОКЛАВШИ КВІТИ НА МОГИЛІ ВИДАТНОГО ЛІКАРЯ І ВЧЕНОГО НА БАЙКОВОМУ ЦВИНТАРІ

20.07.2021

20 липня 2021 року біля могили В.О.Караваєва (1811-1892) на Байковому цвинтарі зібралися керівники Національного медичного університету імені О.О.Богомольця – ректор НМУ, професор Ю.Л.Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор О.М.Науменко, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Р.Л.Скрипник, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор О.М.Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій, професор С.В.Земсков, проректор з економічних питань, доцент В.С.Титикало, голова профкому співробітників Університету, професор Л.М.Яременко, декани факультетів, керівники підрозділів, студентська молодь. Вшанувати пам’ять видатного лікаря і вченого, першого декана медичного факультету Університету Святого Володимира прибув президент НАМН України, академік НАН і НАМН України В.І.Цимбалюк.

Церемонію вшанування пам’яті Володимира Опанасовича Караваєва відкрила начальник відділу організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки О.С.Горова, нагадавши основні віхи в житті видатного лікаря і вченого, першопрохідця в багатьох галузях хірургії і медицини в цілому.

«Володимир Опанасович Караваєв, 210-річчя від дня народження якого ми сьогодні відзначаємо, – сказав у своїй промові ректор НМУ, професор Юрій Леонідович Кучин, – багато в чому є зразком для всіх нас, зокрема для молоді. Своїм життям, своєю працею він показав, як належить іти до мети, як досягати вагомих результатів на кожному етапі, як поєднувати особисті амбіції зі служінням людям, рідному місту. Завдяки В.О.Караваєву Київ став, по суті, центром різних видів хірургії. Заслуговує на увагу й те, як Володимир Опанасович з нуля організував роботу медичного факультету Університету Святого Володимира, не маючи при цьому достатньої матеріальної бази, відчуваючи брак кадрів».

«Той, чию пам’ять ми вшановуємо, – зазначив у своїй промові академік Віталій Іванович Цимбалюк, – у більшості справ, за які він брався, був першопрохідцем, піонером. Про вклад В.О.Караваєва в офтальмологію знають всі. Але й у такій галузі, як нейрохірургія, де безперечним авторитетом заслужено є М.І.Пирогов, Володимир Опанасович відкрив багато чого нового, зробивши 56 трепанацій черепа. Він сміливо шукав, знаходив і втілював новаторські ідеї в хірургії і медицині в цілому».

Від імені всіх деканів Університету виступив декан медичного факультету №1, професор В.С.Мельник. Він звернув увагу на те, що В.О.Караваєв очолив медичний факультет Університету Святого Володимира зовсім молодою людиною – у 29 років. Але, досягнувши цієї висоти, він і не думав зупинятися. І подальше його зростання полягало, насамперед, у старанному і безперервному навчанні. Саме це має бути прикладом і зразком для молоді.

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця узяв під опіку могилу свого першого декана – Володимира Опанасовича Караваєва. Перед церемонією вшанування група працівників Університету на чолі з колишньою головою профкому співробітників Марією Михайлівною Лук’янець оновила пам’ятники, квітники тощо. Воістину народний лікар, славетний професор, нарешті, почесний громадянин міста Києва заслужив, щоб до місця його вічного спокою не заростала стежка, прокладена вдячними учнями і нащадками, подібно до того, як не забувається приказка тих часів: «У Лаврі Богу помолитись, Караваю поклонитись».

                                                                                                              

Прес-центр