КАФЕДРА ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЕКОНОМІКИ ФАРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ПРОВЕЛА ВЕБІНАР ДЛЯ СТУДЕНТІВ З ОЦІНКИ МЕДИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (ОМТ)

09.04.2021

8 квітня 2021 року кафедра організації та економіки фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця організувала вебінар з оцінки медичних технологій (ОМТ) для студентів 4-го та 5-го курсів фармацевтичного факультету.

Оцінка медичних технологій (ОМТ) в усьому світі відіграє важливу роль у розробці безпечної та ефективної політики охорони здоров’я, яка орієнтується на потреби хворих і визначає, які лікарські засоби та медичні послуги доцільно фінансувати та закуповувати державою за кошти платників податків.

В Україні за достатньо короткий час зроблено декілька вагомих кроків для впровадження оцінки медичних технологій, а саме затверджено постанову КМУ «Про затвердження порядку проведення державної оцінки медичних технологій», затверджено постанову КМУ «Деякі питання щодо договорів керованого доступу», а також розроблено та затверджено Настанову з державної оцінки медичних технологій. Разом з тим, важливою частиною розвитку ОМТ в Україні залишається забезпечення достатньої кількості кваліфікованих кадрів.

Вебінар відкрив завідувач кафедри організації та економіки фармації, доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Леонідович Косяченко. Як фундатор напряму ОМТ в Україні він наголосив на важливій ролі впровадження ОМТ в розбудові охорони здоров’я України  та значущості виховання  молодих кадрів у цьому напрямі.

Модератором вебінару виступила Олена Миколаївна Філінюк, незалежний експерт фармацевтичного ринку, викладач кафедри організації та економіки фармації НМУ імені О.О. Богомольця. Вона представила дані анкетування, отриманні від зареєстрованих учасників вебінару. На початок вебінару, 43,9% аудиторії навіть не зустрічалися з терміном «оцінка медичних технологій», а 62,7% не знали:чи застосовується ОМТ в Україні вже чи ні. Впевнені, що такі заходи покращать рівень обізнаності з ОМТ серед молодих спеціалістів.

Запрошеним спікером виступила Рабія Кахведжі, старший медичний радник з питань фармацевтичної політики та управління, SAFEMed Україна.

 

Рабія протягом багатьох років працює з ОМТ, брала участь у кількох національних та міжнародних проектах навколо ОМТ, включаючи EUnetHTA (Європейська мережа з ОМТ) та AdHopHTA (Європейський проект з ОМТ на рівні медичного закладу). У 2017 році вона працювала національним координатором клінічної якості у Міністерстві охорони здоров’я Туреччини, де координувала всі заходи, пов’язані з ОМТ, клінічними рекомендаціями та якістю. Доктор медичних наук, має науковий ступінь з ОМТ, вона написала понад 150 рецензованих статей, 8 книг та виступила з більш як із 300 презентаціями на міжнародних зустрічах з питань ОМТ. Наразі Рабія бере активну участь у впровадженні ОМТ в Україні в рамках проекту SAFEMed. Її сфера відповідальності – це підтримка встановлення ОМТ, включаючи не тільки розбудову потенціалу, а й інституціоналізацію ОМТ в Україні.

Рабія окреслила базові аспекти впровадження ОМТ, її значущість для країни в цілому та пацієнтів – зокрема, поділилася досвідом використання ОМТ у світі, а також окремо зупинилася на досягненнях з ОМТ в Україні. Одним із актуальних питань, які окреслила Рабія, – це важливість об’єднання всіх зацікавлених осіб задля інформованого прийняття рішень з метою сприяння справедливій, ефективній та якісній системі охорони здоров’я. Протягом Q&A сесії Рабія мала можливість відповісти на запитання студентів, а також окреслила можливості для студентів розвиватися в напрямку експертизи з ОМТ.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри організації та економіки фармації