КАФЕДРА КЛІНІЧНОЇ ІМУНОЛОГІЇ ТА АЛЕРГОЛОГІЇ НМУ ВПРОВАДЖУЄ НОВІТНІ МЕТОДИКИ НАДТОЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ АСТМИ

09.12.2022

11 грудня відзначають Всесвітній день бронхіальної астми. Бронхіальна астма (БА) є одним із найпоширеніших хронічних захворювань людини. Принаймні 300 млн пацієнтів по всьому світу страждають на цю хворобу. Сьогодні бронхіальна астма посідає 16 місце серед провідних причин інвалідності у світі. В Україні приділяють особливу увагу саме своєчасній діагностиці БА, визначенню фенотипу та лікуванню з урахуванням усіх складових. Кафедра клінічної імунології та алергології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця першою в Україні почала використовувати передові технології діагностики та лікування астми.

Серед таких новітніх технологій по визначенню оксиду азоту в повітрі, що видихається, – апарат NObreath® FeNО, молекулярний діагностичний тест нового покоління in vitro ALEX², що дозволяє значно полегшити пошук головних і перехресно-реактивних алергенів, а також алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ) – є одними з кращих алергенів Європи Inmunotek. Слід зазначити, що ці технології доступні не всім пацієнтам навіть у Європі. А в Україні, завдяки ентузіазму працівників кафедри імунології та алергології НМУ, вони вже широко використовуються лікарями-імунологами по всій державі.

Чому так важливо було впровадити ці технології у користування лікарями? Бронхіальна астма характеризується гетерогенністю клінічних форм і варіабельністю перебігу. Тому визначення фенотипічних особливостей захворювання є вимогою часу. Точне визначення фенотипу астми дозволяє використати найефективнішу персоналізовану схему лікування.

Усі сучасні методи діагностики та лікування астми проводяться на клінічних базах кафедри клінічної імунології та алергології із секцією медичної генетики. Ми можемо з гордістю заявити, що сьогодні українці мають доступ до найсучасніших і найефективніших способів діагностики та лікування бронхіальної астми. Чекаємо всіх зацікавлених на клінічних базах, де можна отримати висококваліфіковану консультацію, діагностику та лікування БА.

 

За інформацією кафедри імунології та алергології