Кафедра гігієни та екології №1 до Всесвітнього дня річок

26.09.2022

Щорічно, з  2005 року, четвертої неділі вересня відзначається Всесвітній день річок. Цього року він припав на 25 вересня.

У 2005 році Організація Об’єднаних Націй започаткувала Десятиліття «Вода для життя», щоб сприяти підвищенню обізнаності про необхідність кращого догляду за водними ресурсами. Перший захід, проведений 2005 року мав великий успіх, і відтоді подія продовжує розвиватися і привертати увагу багатьох активістів в різних куточках світу.

Цього року студентський науковий гурток кафедри гігієни та екології №1 (завідувач – професор Василь Бардов) провів виїзне засідання у традиційному форматі на базі комунального підприємства “Водно-інформаційний центр” виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

 

Головними питаннями засідання, в якому взяла участь також студентка Vaibhavi V. Sylchuk із Індії, стали медико-гігієнічні наслідки висихання річок у Європейському регіоні, включаючи Україну. За сприяння заступника директора центру Олександра Берегового у супроводі досвідченого англомовного гіда Оксани Лук‘янової було висвітлено такі кризові аспекти:

В Італії Адміністрація басейну річки По підтвердила поточну класифікацію ситуації за найвищим рівнем тяжкості посухи.

У Франції понад 100 муніципалітетів мають проблеми з водопостачанням, і питну воду доставляють вантажівками. 66 французьких департаментів мають найвищий рівень попередження про посуху (кризовий стан), принаймні 93 департаменти мають один із трьох найвищих рівнів попередження про посуху. Атомний оператор EOF на початку серпня зменшив вихідну потужність на заводі на південному заході Франції через високу температуру річки Гаронна, і він випустив попередження для АЕС уздовж річки Рони.

У Нідерландах серйозні наслідки, пов’язані з низькою течією Рейну, впливають на комерційне судноплавство, стабільність дамб, розподіл води та проникнення морської води вглиб річкової акваторії.

В Іспанії кількість води, що зберігається в резервуарах, становить приблизно 58% від середнього значення за 10 років за цей період, тоді як у деяких південних регіонах (наприклад, Андалусія та Естремадура) оцінюється приблизно в 30% від середнього рівня за 10 років. Умови також надзвичайно сприятливі для лісових пожеж, як підтверджено EFFIS20.

У Португалії погіршується стан запасів води для зрошення, зменшуються всі водосховища. У більшості випадків очікується, що запасів води буде достатньо для завершення зрошувального циклу для сільськогосподарських культур, але близько 25% водосховищ відчувають значний дефіцит і можуть не задовольнити потреби в зрошенні. Небезпека лісових пожеж є високою до екстремальної на більшій частині території країни.

В Україні стан головної водної артерії країни – річки Дніпро – також цього року влітку перебував на низьких значеннях водопідживлення.

Було згадано також, що в місті Києві, окрім Дніпра, є інша річка – Либідь, яка має на сьогодні незадовільний еколого-гігієнічний стан і замість рекреаційних функцій негативно впливає на прилягаючі до її берегів території.

Підсумком засідання стала окреслена важливість річок як важливого джерела водних ресурсів для життя і здоров‘я населення різних країн світу.

 

Кафедра гігієни та екології №1