КАФЕДРА ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА СПОРТИВНОЇ МЕДИЦИНИ ПРОВЕЛА ПЕРШЕ У НОВОМУ СЕМЕСТРІ ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА

01.02.2022

 

На кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини  пройшло перше засідання  студентського наукового гуртка в новому семестрі на тему щодо відновлення після пологів та кесаревого розтину засобами фізичної терапії.

Експертом напрямку акушерства та гінекології було запрошено випускницю НМУ  імені О.О. Богомольця, лікаря  акушера-гінеколога, члена Асоціації акушерів-гінекологів Києва Катерину Вадимівну Гапонову.

У своїй доповіді вона акцентувала увагу на особливостях організму породіллі, що виникають після пологів, від яких факторів залежить штатний перебіг пологів та відновлення у післяпологовий період.

Докладно обговорювалися питання щодо того, коли і які саме можна починати виконувати фізичні вправи у перші дні після пологів, яке лікувальне положення слід застосовувати в ранній післяпологовий період,  коли можна розширити інтенсивність фізичних вправ, відвідувати басейн та повернутись до звичайного рівня фізичної активності.

Зупинилися на вправах, що дають змогу зміцнити м’язи промежини та передньої черевної стінки.

Під час дискусії дійшли висновку, що за допомогою правильно та індивідуально підібраних фізичних вправ, кінезіотейпування, корекції хребта можна відновити  опорно-руховий апарат, зміцнити м’язи, покращити психоемоційний стан жінки в післяпологовому періоді.

Заслухали доповіді  студентів фізичних терапевтів:

  1. Маргарита Криштоп -“Відновлення після пологів засобами фізичної терапії”
  2. Єлизавета Краюшкіна та Євгеній Максимов – “Кесарів розтин та його особливості”
  3. Давид Гарборець – “Вправи після кесаревого розтину. Засоби реабілітації”

 

Науковий керівник гуртка кандидат медичних наук, доцент Марія Олександрівна Овдій підготувала доповідь про сучасні рекомендації щодо відновлення жінок після пологів, сучасні рекомендації та напрямки.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини