Інтернатура НМУ: стати лікарем-терапевтом

08.02.2024

Спеціальність «Внутрішні хвороби» – ключова медична спеціальність, яка відповідає за лікування дорослих пацієнтів із комплексом захворювань внутрішніх органів Лікар-терапевт це фахівець у галузі терапії, що спеціалізується на виявленні, лікуванні та профілактиці внутрішніх хвороб. З 2015 року на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця готують висококласних фахівців-терапевтів для українських державних і приватних закладів охорони здоров’я.

Сучасна програма підготовки лікарів-інтернів за спеціальністю «Внутрішні хвороби» передбачає вивчення основ внутрішньої медицини за розділами: кардіологія, ревматологія, гематологія, алергологія, гастроентерологія, ендокринологія, нефрологія. При цьому, акцентують увагу на вивченні сучасних аспектів діагностики, профілактики та лікування основних і найбільш розповсюджених захворювань у даних розділах внутрішньої медицини, необхідних для професійної діяльності фахового лікаря-терапевта.

Під час навчання інтерни кафедри мають можливість ознайомитися з усіма сучасними можливостями лабораторної та інструментальної діагностики гастроентерологічних, кардіологічних, пульмонологічних, ревматологічних, нефрологічних, гематологічних, ендокринологічних та інфекційних захворювань. Особливу увагу приділяють саме практичній роботі на 9 сучасних клінічних базах, завдяки чому, проходження інтернатури стає для майбутнього кваліфікованого спеціаліста не просто черговим етапом підтвердження диплому, а є реальною практичною діяльністю, що базується на принципах доказовості, поступовості, обґрунтованості прийняття рішень та ротації лікарів-інтернів серед відділень різного профілю.

Клінічними базами кафедри є: Київські міські клінічні лікарні №1, №5 та №10, Головний військовий клінічний госпіталь, Головний медичний центр МВС України, Інститут епідеміології та інфекційних хворобі ім. Л.В. Громашевського НАМН України, медичний центр «Гармонія Здоров’я» та «Супер Лікар» приватна клініка «Райеринг».

Тривалість навчання в інтернатурі за цією спеціальністю становить 2 роки, з яких теоретична частина складає 6 місяців (3 місяці на рік). Решту часу майбутні лікарі-терапевти опановують практичні вміння та навички на клінічних базах за наставництва досвідчених колег.

Навчання в інтернатурі відбувається на бюджетній та контрактній основі. Зарахування на бюджет проводиться згідно з рейтинговими списками.

Серед основних переваг навчання інтернів на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології ІПО – весь її професорсько-викладацький склад на чолі із завідувачкою кафедри, професоркою Оленою Губською сприяє комплексній підготовці висококваліфікованих кадрів, які володітимуть глибокими теоретичними знаннями і практичними навичками, високим рівнем професіоналізму та компетентності зі спеціальності підготовки відповідно до національних освітніх стандартів. Усі викладачі кафедри, професори, доценти, доктори медичних наук, мають вищу кваліфікаційну лікарську категорію за спеціальностями «терапія», «інфекційні хвороби», «гастроентерологія», «пульмонологія», «гематологія», «кардіологія», «ревматологія», «нефрологія» та «професійна патологія» і значний практичний досвід.

Ще однією перевагою для інтернів спеціальності «Внутрішні хвороби» на кафедрі терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології ІПО НМУ є можливість по завершенню навчання отримати будь-яку з 42 вторинних спеціалізацій: «Авіаційна та космічна медицина», «Акушерство і гінекологія», «Алергологія», «Анестезіологія», «Гастроентерологія», «Гематологія», «Генетика медична», «Геріатрія», «Гігієна дітей та підлітків, праці, харчування, загальна гігієна», «Дерматовенерологія», «Дієтологія», «Ендокринологія», «Ендоскопія», «Епідеміологія», «Загальна практика – сімейна медицина», «Імунологія», «Інвазивна електрофізіологія», «Інтервенційна кардіологія», «Інфекційні хвороби», «Кардіологія», «Клінічна онкологія», «Лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища», «Лабораторні дослідження фізичних факторів навколишнього середовища», «Лабораторні дослідження хімічних факторів навколишнього середовища», «Медицина невідкладних станів», «Наркологія», «Народна і нетрадиційна медицина», «Неврологія»,  «Нефрологія», «Паразитологія», «Професійна патологія», «Психіатрія», «Психотерапія», «Пульмонологія», «Радіологія», «Ревматологія», «Рентгенологія», «Токсикологія», «Фізична та реабілітаційна медицина», «Фізіотерапія», «Фтизіатрія», «Функціональна діагностика».

Інтернатура за спеціальністю «Внутрішня медицина» у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця – ваш впевнений крок у перспективне майбутнє у галузі медицини!

Додаткова інформація: nmu.internship@gmail.com

Пресцентр за інформацією кафедри

терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології ІПО НМУ