Інтернатура НМУ: стати лікарем-психіатром

28.03.2024

Психіатрія – розділ медицини, що вивчає етіологію, перебіг та методи запобігання психічних розладів і спеціалізується на діагностиці, лікуванні і профілактиці різного роду психічних розладів і проблем. Найважливішим завданням психіатрії є збереження психічного стану здоров’я населення. На кафедрі психіатрії та наркології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця здійснюється підготовка лікарів-інтернів за спеціальністю «Психіатрія». За понад 180-річну історію існування вихованцями кафедри стали чимало відомих лікарів та науковців у галузі психотерапії, психіатрії, наркології та сексопатології. Нині історію української галузі психіатрії створюють нові покоління випускників.

Тривалість навчання в інтернатурі на кафедрі психіатрії та наркології за спеціальністю «Психіатрія» становить 1 рік та 11 місяців (освітня частина – 7 місяців, практична – 16 місяців). Головною метою інтернатури є поглиблення теоретичної та практичної підготовки випускників медичних ЗВО, набуття нових професійних практичних навичок і вмінь згідно з професійно-посадовим вимогами до лікаря-психіатра та відповідно до кваліфікаційної характеристики. Під час навчання інтерни отримують теоретичні та практично-прикладні знання, вміння і навички, компетентності, необхідні для отримання кваліфікації лікаря-психіатра.

Клінічними базами кафедри є Університетська клініка НМУ імені О.О. Богомольця, клінічна лікарня «Психіатрія», Київська міська психоневрологічна лікарня №2.

Під час проходження практичної частини майбутні лікарі-психіатри за наставництва досвідчених викладачів на чолі із завідувачем кафедри, професором Олександром Напрєєнком працюють у базових лікувально-профілактичних закладах. У процесі навчання контроль знань, вмінь і навичок проводиться у вигляді заліків, семінарів, річної атестації та інших форм. Лікарі-інтерни, які закінчують навчання, атестуються на визначення знань та практичних навичок з психіатрії.

Після закінчення інтернатури за спеціальністю «Психіатрія» випускники мають можливість отримати вторинні спеціалізації – лікаря-психотерапевта, лікаря-нарколога, лікаря-сексопатолога.

Розвиток психіатричної галузі в Україні та світі, нові методики та сучасний лікувальний підхід психічних розладів і захворювань роблять фах лікаря-психотерапевта затребуваним не лише серед випускників закладів вищої медичної освіти, а й серед роботодавців. Водночас, у суспільстві стрімко зростає попит на послуги психотерапевтів, психіатрів, наркологів і сексопатологів. Психологічного та психічного здоров’я прагнуть звичайні люди, які стикнулися із певними труднощами у житті чи пережили важкі життєві обставини. Війна в Україні щодня лише збільшує кількість тих, кому необхідна фахова допомога. Нині в Україні спостерігається розвиток європейської моделі, коли звернутися за допомогою до фахівця у галузі психотерапії та психіатрії таке саме звичайне явище, як звернутися до сімейного лікаря чи будь-якого іншого фахівця вузького профілю.

Запрошуємо на навчання!

Додаткова інформація: +38(044) 468-50-68 (комутатор 3333), psychiatry@nmu.ua, doctor4147@gmail.com

Детальніше про кафедру психіатрії та наркології

Кафедра психіатрії та наркології