Інтернатура НМУ: стати лікарем фізичної та реабілітаційної медицини

05.03.2024

Фізична та реабілітаційна медицина спрямована на відновлення, компенсацію фізичних і функціональних можливостей пацієнтів після травм, захворювань або хірургічних втручань. У зв’язку з масштабною війною в Україні і тенденцією до старіння населення, зростанням захворюваності на хронічні неспецифічні хвороби сучасності спеціалісти цієї медичної спеціальності є надзвичайно затребуваними. Зростає попит на фахівців, які спеціалізуються на реабілітації військових, дітей. З 2022 року на кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця готують лікарів фізичної та реабілітаційної медицини для лікувальних установ всіх типів, реабілітаційних центрів, спортивних організацій, приватних закладів охорони здоров’я.

Клінічними базами кафедри є Університетська клініка НМУ, Військово-медичний клінічний лікувальний реабілітаційний центр, Медичний центр «Оберіг», Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни, Центр фізичної терапії «Олімпійський», Національний інститут раку МОЗ України, клініка «Гармонія краси», Центр спортивної медицини м. Києва, ХК «Київміськбуд», Центр фізичної реабілітації «Фенікс», військова частина А4799.

Тривалість навчання в інтернатурі за цією спеціальністю становить 2 роки, з яких теоретична частина складає 6 місяців (3 місяці на рік). Решту часу майбутні лікарі фізичної та реабілітаційної медицини опановують практичні вміння та навички на клінічних базах за наставництвав досвідчених педагогів-практиків. Програма інтернатури ретельно розроблена для того, щоб студенти могли взаємодіяти з пацієнтами, застосовувати теоретичні знання на практиці і навчатися вирішувати реальні клінічні завдання. Це сприяє формуванню глибокого розуміння сучасних методів реабілітації та розвитку вмінь ефективно взаємодіяти з пацієнтами.

Навчання в інтернатурі відбувається на бюджетній та контрактній основі. Зарахування на бюджет проводиться згідно з рейтинговими списками, що здійснюється за результатами конкурсного балу випускника. Відповідно до результатів рейтингового розподілу випускник ЗВО отримує направлення на проходження інтернатури. Це направлення є підставою для оформлення наказу для проходження інтернатури.

Серед основних переваг навчання інтернів на кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини НМУ імені О.О. Богомольця – весь її професорсько-викладацький склад на чолі із завідувачкою кафедри, професоркою Оленою Дорофєєвою сприяє комплексній підготовці висококваліфікованих кадрів, які володітимуть глибокими теоретичними знаннями і практичними навичками, відповідно до національних освітніх стандартів. Усі викладачі кафедри, доценти, доктори медичних наук, мають вищу кваліфікаційну лікарську категорію за спеціальностями «фізичної реабілітації», «фізичної та реабілітаційної медицини», «спортивної медицини», «неврології» і значний практичний досвід.

 

Сучасна програма підготовки в інтернатурі зі спеціальності «Фізична та реабілітаційна медицина» – це комплекс освітніх і практичних компонентів, спланованих і організованих закладом вищої освіти спільно з базами стажування. Особливу увагу приділяють вивченню сучасних реабілітаційних заходів і обстежень, створенню індивідуального реабілітаційного плану, плануванні, прогнозуванні, реалізації та корекції програм реабілітаційних втручань при захворюваннях і травмах нервової системи, опорно-рухового апарату, патології серця та судин, захворюваннях внутрішніх органів, при ампутаціях, бойових травмах та ушкодженнях, у педіатричній та геріатричній практиках. Тут лікарі-інтерни набувають фахових компетентностей, необхідних для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста, який у своїй роботі опиратиметься на принципи доказової медицини, професійної етики та деонтології.

Під час навчання інтерни кафедри мають можливість ознайомитися з усіма сучасними пристроями, приладами та обладнанням для клінічної, функціональної та інструментальної діагностики, контролю основних життєвих показників пацієнта, реалізації реабілітаційної програми у хворих з різною патологією, що необхідні для професійної діяльності лікаря фізичної та реабілітаційної медицини.

Потреба у лікарях з фізичної та реабілітаційної медицини пояснюється необхідністю надання комплексної медичної допомоги особам з різними хворобами і травмами, а також підтримкою людей з хронічними захворюваннями. Популярність реабілітаційних послуг зростає, оскільки все більше людей розуміють важливість професійного втручання для швидкого та ефективного відновлення життєдіяльності. Тож лікарі цієї спеціальності завжди будуть затребуваними на ринку праці. Тож запрошуємо на навчання!

Додаткова інформація: +38 (098) 999-34-34.

Кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини