Інтернатура НМУ: стати епідеміологом

15.02.2024

Одну із затребуваних лікарських спеціальностей для галузі охорони здоров’я «Епідеміологія» інтерни опановують у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на базі кафедри епідеміології та доказової медицини Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини. Висококваліфіковані фахівці у галузі епідеміології є важливою складовою для ефективної профілактики та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення. Підготовка майбутніх лікарів-епідеміологів здійснюється за сучасною навчальною програмою.

Тривалість підготовки в інтернатурі за спеціальністю «Епідеміологія» становить 12 місяців (1716 годин – 57,2 кредитів ЄКТС). Протягом 3 місяців (468 годин – 15,6 кредитів ЄКТС) – навчання на відповідних кафедрах закладів вищої освіти, 8 місяців (1248 годин – 41,6 кредитів ЄКТС) – робота на базах стажування: у центрах контролю і профілактики хвороб та Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Навчання в інтернатурі відбувається на бюджетній та контрактній основі. Зарахування на бюджет проводиться згідно з рейтинговими списками.

Протягом навчання в інтернатурі майбутні фахівці здобувають знання і навички з епідеміологічного нагляду за інфекційними та неінфекційними хворобами, з розробки профілактичних заходів щодо пріоритетних захворювань, стратегій втручання у випадках спалахів, епідемій і пандемій. Майбутні лікарі-епідеміологи посилять потенціал кадрових ресурсів системи громадського здоров’я України, у сфері контролю за захворюваннями та протидії спалахам інфекційних хвороб.

Для впровадження вимог інфекційного контролю та забезпечення безпечного середовища у закладах охорони здоров’я лікарі-епідеміологи проводять епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, які пов’язані з наданням медичної допомоги, застосовують набуті знання та навички для профілактики інфекційних захворювань у лікарняному середовищі.

Колектив кафедри епідеміології та доказової медицини Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ імені О.О. Богомольця на чолі із завідувачкою, доценткою Тетяною Петрусевич докладає максимумальних зусиль для отримання інтернами теоретичних і практичних навичок, потрібних для успішної роботи сучасного лікаря-епідеміолога в умовах пандемічних загроз.

Високопрофесійний науково-педагогічний колектив кафедри надає лікарям-інтернам знання та досвід, що не лише прописані у підручниках, а й здобуті в результаті багаторічної роботи та вивчення новітніх сучасних європейських практик. На кафедрі навчають якісно виконувати роботу, вміти швидко приймати правильні рішення, вибудовувати покрокові дії при складних епідемічних ситуаціях, надавати підтримку та фахово взаємодіяти для вирішення проблем. Інтерни навчаються мислити критично, аналізувати, збирати інформацію про пріоритетні захворювання, робити свої власні відкриття та висновки, спираючись на різні джерела. Також вони опановують комунікативні навички, набувають вміння працювати в команді та прагнуть здобути нові знання. На кафедрі епідеміології та доказової медицини також є гурток, де інтерни мають можливість готувати та представляти свої науково-дослідні роботи на науковій конференції.

У 2023 році за спеціальністю «Епідеміологія» успішно працевлаштувалися 12 випускників інтернатури. Підвищений попит на лікарів-епідеміологів підвищуватиметься і надалі. Зокрема, цьогоріч з метою забезпечення кадрової потреби Центр громадського здоров’я та центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України прийматимуть на посади лікарів-інтернів для проходження практичної частини підготовки за рахунок коштів державного бюджету, незалежно від того, на бюджетній чи контрактній основі випускник здобував вищу освіту до цього.

У майбутньому, згідно з Наказом МОЗ України №1347 від 25.07.2023 «Про затвердження Переліку циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими та фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями» після навчання в інтернатурі за спеціальністю «Епідеміологія» випускники зможуть отримати вторинну спеціалізацію «Дезінфекційна справа».

На навчання в інтернатурі на кафедрі епідеміології та доказової медицини запрошуються випускники закладів вищої медичної освіти, які стануть майбутнім української медицини в галузі епідеміології!

Детальна інформація про роботу кафедри: https://nmuofficial.com/zagalni-vidomosti/kafedri/department-of-epidemiology

Додаткова інформація: (096) 965 07 28, h.mokhort@ukr.net

За інформацією кафедри епідеміології та доказової медицини