ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС! ВОСКРЕСНЕ Й УКРАЇНА!

24.04.2022

24 квітня 2022 року православні і греко-католики відзначають найбільше християнське свято – Великдень, яке Святий Григорій Богослов свого часу порівняв із Сонцем поряд із іншими празниками – зірками. І це істинно так.

Можна сказати і те, що Великдень сьогодні для нас, українців, є чимось значно більшим, ніж щорічне релігійне дійство. Ми й раніше на традиційне пасхальне вітання: «Христос воскрес!», — крім канонічного: «Воістину воскрес!», часто відповідали: «Воскресне й Україна!». Нині, коли наша Батьківщина зазнала страшного ворожого нападу, що за багатьма ознаками можна назвати нашестям слуг диявола, таке доповнення до канону є надто актуальним.

Не дарма під час римо-католицького Великодня, який відзначався 17 квітня, ксендз в одному з варшавських костьолів розпочав святкову службу з української пісні «Ой, у лузі червона калина…», що без перебільшень у дні вітчизняної для нас українсько-російської  війни стала всесвітнім хітом. Її співають у багатьох країнах і в оригіналі, і в перекладах німецькою, грузинською та іншими мовами Європи і світу.

Так, Христос воскрес! Воістину воскрес! Постануть із вчинених російськими варварами  попелищ і руїн Харків, Чернігів, Ізюм, Буча, Гостомель, Ірпінь, Ворзель, Бородянка, Макарів, Димер, Демидів, Катюжанка, Іванків, Ягідне, Горенка, Мощун та інші міста, містечка і села України. Стряхне із себе огидне кільце облоги героїчний Маріуполь – тепер уже священний для нас порт Святої Діви Марії на Азовському морі. Україна воскресне!

Завдяки героїзмові наших Збройних Сил, Територіальної Оборони, Національної гвардії та інших мілітарних формувань нашої держави. Завдяки вагомій допомозі цілої низки країн Європи, а також США, Канади, Австралії, Японії. Зокрема і завдяки самовідданим зусиллям українських медиків, які за 60 днів війни врятували і продовжують рятувати сотні й тисячі життів українських вояків, цивільних, дітей…

Для підступного ворога немає свят, як немає й нічого святого в душі. Тому цього разу українців просять утриматись від масових зібрань при храмах на Великдень. Що ж, такі реалії. Але суті нинішньої Події це не змінює.

Отже: Христос воскрес! Воістину воскрес! Воскресне й Україна!

                                                                                                            

Прес-центр