Хірурги Університету спільно з фахівцями зі США лікують постраждалих з мінно-вибуховими травмами

30.10.2023

Нещодавно Київ відвідала делегація американських хірургів. Фахівці кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з американськими колегами надавали хірургічну допомогу пораненим з мінно-вибуховими травмами. Впродовж трьох днів прооперовано 10-х військових і цивільних, постраждалих внаслідок повномасштабної війни.

Щелепно-лицеві хірурги сьогодні постали перед новими викликами через травми, що виникають внаслідок бойових дій. Щоб надати якісну допомогу пораненим після мінно-вибухових травм, вони виконують надзвичайно складні реконструктивно-відновні операції. Андрій Копчак, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО відзначає, що такі поранення дуже складні, адже отримуються в умовах, що далекі від стерильності. До того ж, відбувається ураження тканин на великій відстані від самої рани. Такі рани інфіковані, погано загоюються.

Днями, у складі бригади з 9-ти відомих американських хірургів фахівці НМУ провели складні реконструктивно-відновні операції на базі відділення щелепно-лицевої хірургії Київської обласної клінічної лікарні. Поряд з українськими хірургами оперував й особистий лікар колишнього президента США Білла Клінтона Джеймс Сан та пластичний хірург голови та шиї з понад 20-річним досвідом Стів Ортон, який був ідейним натхненником поїздки до України.

Професор кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО НМУ Юрій Чепурний говорить, що така співпраця зажди цікава та продуктивна. Американські спеціалісти демонструють власні підходи, відповідні лайфхаки, а наші фахівці свої вміння.

Під час місії не тільки надано необхідну оперативну допомогу, а й обговорено питання стажування наших фахівців у США та наступну місію американських хірургів в Україні.

Можливість навчання та обмін клінічним досвідом для щелепно-лицевих хірургів НМУ стануть у нагоді для лікування постраждалих внаслідок мінно-вибухових травм.

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій