Гуртківці опановували навички дуплексного сканування артерій та вен

14.12.2023

На базі неврологічного відділення Університетської клініки імені О.О. Богомольця провели засідання СНГ кафедри неврології. Гуртківці мали змогу дізнатися більше про такий метод дослідження, як дуплексне сканування екстракраніальних відділів брахіоцефальних артерій та вен, а також навчалися виконувати блокади під ультразвуковим контролем.

Асистентка кафедри неврології, завідувачка неврологічного відділення Університетської клініки НМУ Марина Михайліченко разом з лікарем-неврологом Іллею Іщенком поділилися зі студентами теоретичними та практичним знаннями про цей інноваційний метод діагностики, основним завданням якого є вимірювання швидкості кровообігу в судинах і визначення певних його особливостей. Суть процедури полягає у тому, що за допомогою ультразвукових хвиль стає можливим отримання зображення току крові та стінок судин. Таке дослідження здійснюється з метою сканування судин голови та шиї, завдяки чому можна виявити можливі деформації та отримати інформацію щодо їх морфологічних характеристик.

Таким чином візуалізують екстракраніальні та інтракраніальні судини, щоб діагностувати перші прояви уражень магістральних артерій голови та шиї: загальних, внутрішніх та зовнішніх сонних, мозкових артерій. Цей метод дослідження  набув великої популярності у медичній практиці через відсутність негативного впливу на організм людини, безпечність і безболісність. Після теоретичної частини студенти мали змогу особисто виконати дослідження на своїх колегах, після чого ознайомилися та проаналізували результати.

Бонусом для гуртківців кафедри неврології став майстер-клас по виконанню блокад під ультразвуковим контролем від лікаря невролога Дмитра Нагая. Кожен студент мав можливість попрактикуватися на тренажерах, які організатори виготовили самостійно.

За інформацією кафедри неврології