Гуртківці НМУ опановували невідкладні стани в акушерстві та гінекології

12.04.2024

Нещодавно на  кафедрі акушерства і гінекології №2 відбулося засідання студентського наукового гуртка. Під керівництвом своїх наставників здобувачі вищої освіти поглиблено вивчали актуальне питання в акушерстві та гінекології:  «Післяпологові кровотечі: основні причини, методи зупинки, невідкладна допомога». Науковий керівник СНГ, асистентка Наталія Скурятіна і асистент Юрій Кириченко провели тематичний майстер-клас, моделюючи хірургічні методи зупинки акушерських кровотеч.

Акушерські кровотечі займають провідне місце у структурі причин материнської смертності. Клінічна ситуація може виникати внаслідок передлежання плаценти, передчасного її відшарування, гіпотонії чи атонії матки.

На початку засідання гуртківці разом із наставниками ретельно проаналізували теоретичні аспекти медичної проблеми. Студентка Марія Степанюк доповіла про етіологію, клініку та консервативні методи лікування післяпологових кровотеч, а Ірина Телега – про хірургічні методи лікування цієї патології. Асистент Юрій Кириченко поділився досвідом виконання перев’язки маткових і яєчникових артерій та накладання компресійних швів на матку, акцентуючи увагу на виконані складних медичних практик. Під час майстер-класу студенти відпрацювали техніку хірургічних методів зупинки акушерських кровотеч.

Відомо, що невідкладні стани в акушерстві виникають несподівано, тому важливо бути готовим  до виконання необхідних технік та маніпуляцій у будь-якій реальній клінічній̆ ситуації̈.

Пресцентр за інформацією кафедри акушерства і гінекології №2